Razgovarali smo s gospodinom Josipom Brakušem, direktorom tvrtke Neretva fruits d.o.o., o nedavno predstavljenom projektu pogona za preradu mandarina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Gospodine Brakuš, nakon predstavljanja Vaše tvrtke, za koju ste najavili da će izgraditi tvornicu za preradu mandarina u prostoru kupljenom na nedavnoj javnoj dražbi, koje su sljedeće faze realizacije toga projekta?
Nakon što smo dobili rješenje Trgovačkog suda u Splitu o uspješnoj transakciji kupnje nekretnine, pristupili smo izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojećih objekata koji će biti u funkciji pogona za preradu mandarina.
Izradu projektne dokumentacije ugovorili smo s lokalnom firmom Beta projekt koja je od nadležnih tijela zatražila potrebne uvjete za izradu projekta rekonstrukcije i prenamjene objekata. Nakon završene dokumentacije, potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu jer su promjene u odnosu na sadašnje stanje značajne. Namjeravamo se prijaviti za sufinanciranje projekta na natječaj iz Programa ruralnog razvoja (mjera 4.2.1.) koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede s najavom od 16. listopada 2017.

Imate li tehnološki projekt ili ga trebate tek sada razvijati?
Tehnološki projekt sa svim elementima i  potrebnom opremom imamo više od godinu dana. Potrebna je samo prilagodba postojećega proizvodnog prostora, a taj je dio već u završnoj fazi pa je projekt praktički spreman za apliciranje. Izradu tehnološkog, glavnog i izvedbenog projekta radi tvrtka Basjana d.o.o. iz Zagreba, iskusna u projektiranju sličnih postrojenja.

Lokalnu javnost zanima kako ste se povezali s gradskom tvrtkom Metković razvoj.
Dok smo radili idejno-tehnološki projekt i analizirali financijsku isplativost, gosp. Petrov, kao gradonačelnik Metkovića, stupio je u kontakt s predstavnicima tvrtke Stanić Beverages d.o.o. i izrazio želju predstaviti im projekt prerade mandarina, koji su i oni započeli u tvrtki Metković razvoj s ciljem dokazivanja potencijala doline Neretve i isplativosti takvoga projekta investitorima. Tada još nismo bili sigurni gdje bi bilo najbolje graditi tvornicu.

Nedugo nakon toga, na sastanku u uredu gradonačelnika Petrova, on i gosp. Zoran Kozina, direktor tvrtke Metković razvoj d.o.o.., predstavili su nam projekt i mogućnost izgradnje tvornice u Poduzetničkoj zoni Dubravica, za koju se upravo radio projekt infrastrukture.
Nakon analize ponuđenog projekta, uvidjeli smo da se ovaj projekt iznimno uklapa u naše postojeće poslovanje.
Smatrali smo da je za budućnost takvoga projekta dobro imati lokalnu podršku kojoj je u interesu otvaranje novih radnih mjesta te rješavanje problema s kojima se susreću proizvođači i otkupljivači mandarina u dolini Neretve.

Tijekom predstavljanja projekta spomenuli ste preradu 5 – 8 000 t mandarina na godinu. Nakon prerade ostaje i značajna količina otpadne kore. Kako mislite to rješavati?
Da, tvornica se projektira za preradu 8 000 t mandarina u sezoni, koja traje oko 90 dana, a moguće je i povećanje kapaciteta dodavanjem još jednog ekstraktora. Projektom je obuhvaćeno rješavanje problema otpada sušarom za otpadnu koru, a ona se nakon sušenja može koristiti kao dodatak stočnoj hrani ili čak peletirati s drugim sastojcima i koristiti kao energent.

Koji su sve produkti prerade mandarine?
Osim svježega soka koji se dobije ekstrakcijom mandarina, iz kore će se izdvajati i vrlo traženo esencijalno ulje. Dio soka će se prerađivati u koncentrat koji ćemo koristiti za proizvodnju drugih vrsta sokova, a ostaci pulpe koristit će se za proizvodnju džemova.

Budući da je vrijeme prerade mandarina samo tri mjeseca, planirate li preradu i drugoga voća?
U ovoj fazi već imamo razvijen i projekt prerade višnje te dogovorene uvjete prerade, no odlučili smo s tim krenuti u drugoj fazi s obzirom da će projekt prerade mandarina zahtijevati velik financijski i tehnološki angažman, ali i ljudski kapacitet.

Kada je planiran početak prerade mandarina?
S obzirom na sve potrebne radnje koje prethode ovako zahtjevnom projektu, planiran je početak u sezoni 2018. godine. Nadamo se da će naš projekt proći na natječaju za sufinanciranje jer je riječ o 2.000.000 EUR nepovratnih sredstava koje možemo dobiti za realizaciju ovoga projekta.

Poštovani gosp. Brakuš, hvala Vam što ste izabrali Metković kao mjesto ulaganja te vam želimo sve najbolje u realizaciji toga značajnog projekta.

OGLAS