Jednostavan, prozračan i inspiriran prirodom. Takav je skandinavski stil življenja u koji će se zasigurno zaljubiti svi ljubitelji minimalizma. Karakteriziraju ga čiste linije i nježne boje. Iznad svega, ključna je funkcionalnost koju skandinavski interijer unatoč svome dizajnu, nikada ne gubi.

Svijetle boje i prirodni materijali

Za skandinavski stil su tipične svijetle boje. Razlog je prilično jednostavan. Sjevernjaci veliki dio godine imaju duge noći pa žele što više posvijetliti svoj interijer. Iz tog razloga postoji i veliki broj stropnih i zidnih svjetiljki, lampi i lampica. Osnova su neutralne boje poput sive, bijele ili krem. One se zatim mogu nadopuniti suptilnim nijansama, kao što su maslinasto zelena ili senf žuta. U skandinavskim interijerima pronaći ćete i prirodne materijale, posebice drvo. Od ostalih popularnih materijala vrijedni spomena su metal, staklo i kamen. Komadić prirode mogu u stambeni prostor unijeti i sobne biljke, dok će deke, prekrivači ili manji tepisi dočarati toplinu doma. Namještaj i sva ostala oprema stana, kao i cijeli skandinavski stil, minimalistički je, prozračan i kvalitetno izrađen. Održivost ovdje uvijek igra ključnu ulogu.

Hygge u stanovanju

Skandinavski minimalizam nije isto što i hladan i prazan prostor. Skandinavskom interijeru nikad ne nedostaje elegantnih dodataka, poput svijeća ili vaza. Ali uvijek vrijedi da kvaliteta pobjeđuje kvantitetu. Cijela ideja je zadržati one stvari koje vas stvarno čine sretnima. Za one koje vas ne usrećuju, zaista više nema mjesta. Dodaci će onda, zajedno s prirodnim materijalima, dodati onu jedinstvenu toplu atmosferu. Sjevernjaci za to imaju poseban naziv – hygge. Ova danska riječ znači sve što donosi radost i promiče opušten pristup životu. Ne koristi se samo u vezi sa stanovanjem, iako je ugodna kućna atmosfera vrlo važna za poticanje cjelovite ugode.