Kako doznaje Index, jučer nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao je autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojega je krenula epidemija koronavirusa.

Oni su na tlo Europe doputovali avionom i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma. Nitko nije imao simptome bolesti.

Na Bregani su zaustavljeni te su dobili upute što moraju činiti ako primijete simptome.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je ranije objavio upute i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Kako doznaje portal PločeOnline, autobus s kineskim turistima je danas oko podneva na putu za Dubrovnik prošao graničnu kontrolu u Kleku-Zaton Doli uz posebnu provjeru epidemiološke službe. Prije toga su posjetili Zadar, a nakon Hrvatske namjeravaju svoje putovanje nastaviti u BiH.

Ova grupa kineska turista jučer je kratko posjetila i NP Plitvička jezera, doznaje Jutarnji list:

– Stigli su oko 14 sati i zadržali se ovdje dosta kratko, ispod sat vremena, što je i česta pojava s grupama na proputovanju jer one obično imaju jako nabijen tempo kako bi u što kraćem vremenu što više toga obišli. Nisu koristili naše ugostiteljske niti druge usluge, a sve skupa je u autobusu bilo 29 posjetitelja, rekao je ravnatelj Tomislav Kovačević.

– Riječ je o grupi turista koja je u Milano sletjela 22. siječnja i jučer su ušli u Hrvatsku. Osim na aerodromu pregledani su i na graničnom prijelazu s Hrvatskom i nije bilo nikakvih znakova bolesti. Također, vozač autobusa, inače naš državljanin, u kontaktu je s dežurnim epidemiologom Zavoda – kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodaje da je vozač ozbiljno shvatio situaciju. Inače, nitko od putnika nije bio u kontaktu sa zaraženim osobama.

Foto: čitatelj portala PločeOnline