Večeras s početkom u 19 sati u Arheološkom muzeju Narona je otvorena dvojezična izložba Nakit u fundusu Arheološkog muzeja Narona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na otvaranju se prisutnima obratio ravnatelj muzeja Toni Glučina, a više o samoj izložbi njezina autorica Konstanta Bukovac.

Na izložbi je predstavljen stotinjak ukrasnih predmeta nošnje i tijela. Predmeti su većim dijelom izabrani iz muzejskih zbirki i među materijalom s novijih istraživanja, a manjim dijelom posuđeni iz drugih ustanova i od privatnih vlasnika. Najmlađi među njima su napravljeni u novom vijeku, a najstariji u brončanom dobu. Osim izbora predmeta i osnovnih statističkih podataka o nakitu u fundusu muzeja ova izložba donosi i kratak povijesni pregled izlaganja arheoloških predmeta u Vidu i formiranja fundusa Arheološkog muzeja Narona.

Rijetka dosad provedena arheološka iskopavanja u zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije, koji je ujedno i prostor terenskog djelovanja Arheološkog muzeja Narona, dosad su iznjedrila jako zanimljive i poticajne nalaze. I zato je cilj ove izložbe podizanje svijesti u javnosti o potrebi očuvanja arheoloških lokaliteta i predmeta, našeg arheološkog blaga, do istraživanja, odnosno o potrebi zaštite lokaliteta od svih oblika nestručnog iskopavanja i devastiranja.

Izložba ostaje otvorena do 26. siječnja 2024. g.

OGLAS