U eri rastuće svijesti o ekologiji i odgovornosti prema okolišu, tržišta postaju sve osjetljivija na imperativ održivosti. Cijene energetskih resursa kontinuirano rastu, a potreba za čistom, obnovljivom energijom neprestano jača. Tvrtka Vrata Plus d.o.o. iz Metkovića jedna je od prvih koja je na našem području prepoznala tu potrebu te je odvažno zakoračila prema održivijem poslovanju i strateškom pozicioniranju na tržištu koje sve više cijeni inovacije u energetskom sektoru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kroz suradnju s vodećim stručnjacima u izgradnji solarnih elektrana – splitskom tvrtkom Forte Solar d.o.o., na krovu Vrata Plus poslovnog centra izgrađene su čak dvije solarne elektrane različite namjene. Prva solarna elektrana, ukupne snage 35 kW proizvodi električnu energiju  koja se koristi za samoopskrbu cijelog objekta, dok druga veća elektrana,  ukupne snage 118,08 kW, generira električnu energiju koja je namijenjena daljnjoj prodaji na tržištu.

O glavnim motivima koji stoje iza ove značajne investicije, te o samom procesu koji su prošli od planiranja do izgradnje solarnih elektrana, razgovarali smo s gospodinom Petrom Batinovićem, direktorom tvrtke Vrata Plus d.o.o. koja je poznata kao jedna od najuglednijih hrvatskih tvrtki na području proizvodnje aluminijske i PVC stolarije. Već 51 godinu kontinuirano nude svoje proizvode i usluge vrhunske kvalitete u različitim sektorima, a svoju poziciju na tržištu i dalje neprestano učvršćuju što dodatno potvrđuje i ovaj projekt.

Što vas je potaknulo na investiranje u solarnu energiju, i kako očekujete da će to utjecati na vaše poslovanje?Projekt je od početka imao za cilj temeljitu transformaciju i unaprjeđenje našeg poslovanja. S obzirom na sve češće tržišne nestabilnosti s kojima se svi susrećemo, težnju smo usmjerili prema energetskoj samoodrživosti te prema postizanju financijske stabilnosti kroz uštede i generiranje novih prihoda, što je prelazak na solarnu energiju u konačnici i predstavljao. Očekujemo dugoročno smanjenje svojih operativnih troškova, generiranje novih prihoda proizvodnjom i prodajom vlastite električne energije te stvaranje pozitivnog utjecaja na naš brend kroz održivost.

Koje konkretne benefite vidite kroz ovu investiciju, kako za vašu tvrtku, tako i za lokalnu zajednicu?

Prvo, postajemo samoodrživi u pogledu energije, smanjujući tako ovisnost o tradicionalnim izvorima što nam je iznimno važno kada je riječ o održavanju stabilnosti poslovanja. Procjene ušteda energije sugeriraju značajan pad troškova u narednim godinama, čime nam se investicija vraća u relativno kratkom roku što je također bitan faktor. Naposljetku, ovakve investicije ne samo da jačaju našu održivost već potiču održivost i gospodarski razvoj i u našoj lokalnoj zajednici. Ovime postajemo svjedoci kako odgovorno poslovanje može istovremeno poboljšati našu konkurentnost i pridonijeti očuvanju okoliša.

Koliko je za Vas bio složen proces realizacije ovog projekta?

Jednostavan proces realizacije potvrdio nam je važnost odabira pouzdanih partnera u području obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući stručnosti i angažmanu tima iz tvrtke Forte Solar nismo naišli na poteškoće prilikom instalacije i stavljanja sustava u pogon. Ključni su bili početni koraci, gdje smo definirali ciljeve projekta, analizirali naše potrebe te prilagodili plan implementacije prema specifičnostima našeg poslovanja i samim ciljevima. Brzina implementacije za nas je bila ključna, a tim Forte Solara pokazao se iznimno efikasnim u svakoj fazi projekta koji smo realizirali u svega par mjeseci.

Iz Forte Solara poručuju: Rast potražnje za solarnim rješenjima u koraku s idealnim tržišnim uvjetima

‘’Općenito, primjećujemo značajan porast potražnje za obnovljivim izvorima energije u posljednjem periodu. Tvrtke sve više prepoznaju ne samo ekološke aspekte nego i dugoročnu ekonomsku održivost koju solarna energija pruža.

Konkretno, projekt s tvrtkom Vrata Plus predstavlja dobitnu kombinaciju i odličan primjer stvaranja poslovne strategije koja kombinira održivost i profitabilnost. Pristup integraciji dviju solarnih elektrana – manje snage za samoopskrbu i veće za prodaju na tržištu – pokazao se kao strategija koja ne samo da zadovoljava njihove trenutačne potrebe već i ostavlja prostora za budući rast i prilagodbe.

Solarni projekti postaju sve isplativiji, a idealni tržišni uvjeti pružaju potrebnu poticajnu okolinu za investiranje koju investitori sve više i prepoznaju. Sveprisutna tendencija i sve većeg broja kućanstava koja prelaze na solarnu energiju samo je dodatni pokazatelj koliko je ovaj sektor vitalan, ne samo za poslovne subjekte već i za individualne potrošače.’’ – kazao je Mladen Crnčević, prodajni predstavnik tvrtke Forte Solar d.o.o.

Svi koji razmišljaju o ovakvoj transformaciji svog poslovanja ili povećanju učinkovitosti svog doma i izgradnji vlastite solarne elektrane mogu se javiti za sve informacije o potrebnim koracima, projektiranju i izgradnji solarnih elektrana, na kontakt telefon gospodina Crnčevića: 091/670 45 11.

OGLAS