U srijedu, 15. siječnja 2020. godine u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu bila je promocija knjige Neretvani u Velikom ratu: Svjedočanstva o sudionicima Prvog svjetskog rata s područja doline Neretve.

Knjiga je izdana krajem studenog u izdanju Ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću. Autori su Ivan Volarević, Ivo Mišur i Ivan Vekić. Istoimeni trojac je u povodu 100. godišnjice završetka Velikoga rata u studenom 2018. godine u Metkoviću postavio izložbu o Neretvanima u Prvom svjetskom ratu. Tijekom pripreme su skupljena usmena svjedočanstva potomaka vojnika iz Neretve. Kako ovo vrijedno usmeno blago ne bi palo u zaborav odlučili su se na tiskanje knjige.

U knjizi su prikazani osobni predmeti neretvanskih vojnika, fotografije, razglednice, pisma te dio vojničke opreme koju su donijeli s bojišta i koje su njihove obitelji sačuvale kao uspomenu.

Predstavljač je bio Ivo Mišur, magistar inženjer strojarstva. Radi kao inspektor u nadzoru tvorničke proizvodnje diljem Europe i svijeta. Autor je nekolicine znanstvenih i popularnih članaka iz povijesti.