Drugi problem su mali proizvođači takozvani hobisti koji uzgajaju krumpir u vlastitim vrtovima. Ove jeseni se nekako mogu provući i „poprašiti“ svoje krumpire sa Tuberiteom ali dogodine im ne preostaje ništa drugo negoli odustati od proizvodnje. Ipak neki sa kojima smo razgovarali pronašli su alternativno rješenje. Odlazak u Hercegovinu u kupovinu Tuberitea gdje ovaj prašak nije zabranjen. Tamo kilogram košta oko pedeset kuna i hobistima jedna kutija može biti dostatna i za nekoliko godina.

I nemaju samo hrvatski proizvođači krumpira problema zbog zabrane upotrebe sredstava protiv klijavosti na bazi klorprofama. Istu sudbinu dijele i proizvođači iz europskih zemalja koje čekaju velike investicije i ulaganja u skuplja zaštitna sredstva, pa će tako krumpir poskupjeti na čitavom prostoru Europske unije.

Naime, svi oni koji se misle ozbiljno baviti proizvodnjom krumpira moraju napraviti i nova skladišta u kojima temperatura neće rasti iznad 5 stupnjeva celzija, što također zahtijeva velike troškove. Jedno takvo skladište kapaciteta tri tisuće tona krumpira, koje će graditi u Belici košta dvanaest milijuna kuna. No, na svu sreću tamošnji proizvođači su se udružili u zadrugu pa će iz EU fondova uspjeti povući 70 posto vrijednosti investicije.

Piše: Stanislav Soldo / Slobodna Dalmacija