-

‘Neretvanska mladež’ traži sastanak na temu mediteranske voćne muhe i potpore proizvođačima mandarina

Udurga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež uputila je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković inicijativu za program potpore proizvođačima mandarina koju prenosimo u cijelosti:

Proizvodnja mandarina u Republici Hrvatskoj jedna je od rijetkih proizvodnji koje zadovoljavaju domaću potrošnju. Stupanj samodostatnosti proizvodnje mandarina u pojedinim godinama iznosi i do 400%, što znači da veliki udio proizvodnje mora završiti na tržištima stranih zemalja.

Mediteranska voćna muha Ceratitis capitata, karantenski je štetnik. Prisutnost bilo kojega stadija ovoga štetnika u ili na plodu mandarina znači zabranu uvoza, vraćanje pošiljke i zbrinjavanje zaraženih plodova. To su ogromne kratkoročne, ali i dugoročne financijske štete.

Da bi se sve to suzbilo, prije 20 godina, iniciran je projekt uvođenja SIT tehnike, napravljene studije izvedivosti i 2009. pokrenut pilot projekt suzbijanja.

Rezultati projekta pokazali su iznimnu učinkovitost. Uz povremenu financijsku podršku Dubrovačko-neretvanska županije i stalnu podršku Ministarstva poljoprivrede, koje je za ovu namjenu prošle godine dodatno animiralo proizvođače mandarina, smatramo da je ovo ispravan smjer u cilju zadržavanja populacije Ceratitis capitata ispod razine štetnosti.

Svjedoci smo da ove godine projekt kasni i da neće biti u cijelosti provediv. Informacije da pošiljke sterilnih muha neće biti moguće distribuirati, vidljive su na terenu neaktivnošću djelatnika HAPIH-a, koji su u ovo vrijeme već bili sveprisutni i odgovorno obavljali sve poslove.

Iz svih navedenih razloga, smatramo da je potrebno izraditi višegodišnji program potpore
proizvođačima mandarina, po uzoru na prošlogodišnji uz određene ispravke i dorade te obuhvat svih proizvođača i posjednika mandarina, ali i drugih domaćina Ceratitis capitata.

U ovoj specifičnoj godini, biti će potreban veći angažman samih proizvođača, proširenje njihovih aktivnosti, što mora rezultirati i povećanim iznosom za sve potrebne aktivnosti.

Za sve navedeno, tražimo od Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH da aktivira i iznađe pozicije u proračunu za ovu godinu, ali i da istovremeno izradi višegodišnji program potpore za proizvođače mandarina, kao osjetljivog sektora biljne proizvodnje.

Podsjećamo vas na naš Zahtjev Vladi RH od 09.10.2019. Predlažemo, sljedeći tjedan organizirati radni sastanak svih dionika procesa, proizvođača, djelatnika HAPIH-a, jedinica lokalne samouprave, Županije i Ministarstva poljoprivrede, u dolini Neretve.,stoji napisano u zahtjevu Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež koji potpisuje njezin predsjednik Željko Bjeliš.

S radom uskoro počinju frizeri, predikeri…: jednokratni zaštitni ogrtači, maske, obavezno pranje kose…

Rad privatnog zdravstvenog sustava, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, te rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s mušterijama, poput kozmetičara, frizera i pedikera, dio su druge faze popuštanja restrikcijskih mjera, koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

Od uslužnih djelatnosti s radom startaju i frizeri, pedikeri te drugi koji imaju direktan kontakt s mušterijama. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, sve mušterije dobivat će jednokratne ogrtače. I, primjerice, frizer i mušterija trebali bi imati zaštitnu masku, a sav korišteni pribor morat će se dezinficirati.

Morat će se i ograničiti broj ljudi u salonima, tako da će biti preporučeno da se mušterije naručuju s razmakom, kako bi se stigle provesti higijenske mjere. Novost je i da se više neće moći šišati bez pranja kose. Epidemiolozi su zaključili da je bolje da se kosa prije šišanja svima pere.

Socijalna distanca bit će glavni kriterij za vjerska okupljanja i boravak u školama i vrtićima

U ponedjeljak na snagu stupa druga faza popuštanja zaštitnih mjera koje su za cilj imale sprječavanje širenja epidemije koronavirusa.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list , kad se radi o crkvama i održavanju misa, pravila će biti slična onima koja su napisana i usuglašena s biskupima još sredinom ožujka, a koja nikada nisu stupila na snagu jer je došlo do potpune zabrane bilo kakvih okupljanja.

U crkvama će trebati poštivati socijalnu distancu

Jutarnji doznaje da će se preporučiti da na mise ne dolaze imunokompromitirane i starije osobe. Dezinfekcija će se provoditi kao i u svim drugim zatvorenim prostorima. Nakon održavanja mise dezinficirat će se crkve. Također, do daljnjeg će biti uklonjena blagoslovljena voda, koja inače stoji na ulazu u crkve. Preporučit će se, doznajemo, da se od vjernika ne skuplja milostinja u novcu, već da ih se potakne da svoj prilog ostave nakon mise.

Milostinja se ne bi trebala prikupljati kako je to uobičajeno, a vjernici, ako to žele, mogu ostaviti doprinos u košarama na izlazu. Hostija se neće davati u usta, nego isključivo u ruku. Naravno, svećenici moraju voditi računa o higijeni ruku, a na bilo koji znak bolesti ne bi smjeli dolaziti na misu. Ispovijed bi se trebala održavati u prostorijama gdje se može održavati propisani razmak, ne preporučuju se male, zatvorene ispovjedaonice.

Kako doznajemo, neće biti propisanog broja vjernika, nego će se morati održavati socijalna distanca, što znači razmak od dva metra u svim smjerovima. Neke zemlje su detaljno označile mjesta na kojima se može sjediti, tako da se vjernici ne bi sami morali odmicati, a kada se popune označena mjesta, više nema ulaska. No, to je nešto što bi svaka crkva mogla napraviti za sebe.

Otvaranje škola i vrtića

Najviše pitanja ovih se dana postavlja vezano uz otvaranje škola i vrtića. Hoće li učenici od prvog do četvrtog razreda dolaziti u škole ovisi isključivo o roditeljima. Kako doznajemo, broj djece po razredu nije propisan, nego je propisana obaveza držanja fizičke distance u učionici – oko učenika će morati biti osiguran radijus od dva metra. Ravnatelji će donositi odluke ovisno o veličini razreda. Također, djeca za vrijeme malog i velikog odmora ne bi smjela izlaziti u hodnik, nego boraviti u razredu ili izaći na otvoreno.

– HZJZ je dovršio draft preporuka za provedbu državne mature, kao i funkcioniranje škola i vrtića, te je on jučer ujutro predan Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ono su zatražili rok od 24 sata kako bi predložene mjere razmotrile njihove stručne službe i provjerile jesu li one u skladu s pedagoškim standardom – objasnio je Capak.

Jasni kriteriji

Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja, ranije je već kazao kako očekuje da će u preporukama epidemiologa stajati jasni kriteriji tko smije, a tko ne smije dolaziti u školu.

– Vjerojatno će se djetetu prethodno izmjeriti temperatura kod kuće ili, na primjer, u slučaju da pokazuje nekakve respiratorne simptome, ako kiše ili kašlje, neće dolaziti u školu. Također, tu su i ugrožene skupine, kao i oni koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu dolaziti na nastavu u učionice – procjenjuje Košiček. Uz to, bit će propisane i higijenske mjere koje će škole morati ispoštovati.

Košiček je najavio da će preporuke epidemiologa iskomunicirati s ravnateljima, a onoga trenutka kada budu sigurni da su ispunjeni svi preduvjeti za siguran povratak djece u školske klupe, donijet će takvu odluku bilo to za 11. svibnja ili kasnije, piše Jutarnji.

OBAVIJEST Jutros će dio Zagrebačke ulice biti bez vode

Iz komunalnog poduzeća Metković d.o.o. obavještavaju korisnike vodnih usluga u dijelu Zagrebačke ulice (od križanja s Ulicom put Narone do crkve sv. Nikole) da će danas, 29. travnja, od 8:30 do 10 sati doći do prekida u isporuci vode zbog radova na vodoopskrbnoj mreži.

Mole se korisnici usluga za razumijevanje.

Dobra vijest za poljoprivrednike: Pušten u rad natapni kanal Metković-Opuzen

Dobra vijest za poljoprivrednike u Dolini Neretve kojima suša već stvara probleme. Jutros je u rad pušten natapni kanal Metković – Opuzen – Ušće. Usporedbe radi, prošle godine je ovaj natapni sustav aktiviran 3. lipnja, više od mjesec dana kasnije nego ove godine.

Danas je pokrenuta jedna od tri pumpe na crpnoj stanici na Đumruku preko koje svježa voda ulazi u natapne kanale od Metkovića do Prunjka (Opuzen) gdje se ulijeva u Malu Neretvu iz koje se širi prema Vidricama i Crepini, odnosno prema poljoprivredom zemljištu od Opuzena do Ušća. Na kraju se višak vode preko brane Ušće ispušta u more.

Voda koja se ovako uvodi u ovaj dio doline služi za natapanje i desalinizaciju. Trenutno je u izgradnji novi sustav u obuhvatu Gloga kod Opuzena, a planira se i drugi na predjelu Koševo-Vrbovci kod Metkovića. Ovaj veliki sustav javnog navodnjavanja uvelike će ovisiti o potonoj brani na Neretvi kod Opuzena koja bi trebala osigurati slatku vodu u gornjem toku Neretve.

e-PROPUSNICA više nije potrebna za područje Županije, ali jest za putovanje izvan nje

S obzirom na relativno povoljnu epidemiološku sliku u DNŽ, Stožer civilne zaštite DNŽ uputio je prema Nacionalnom stožeru prijedlog mjera u kojima se tražilo očitovanje o mogućnostima i vremenskom okviru ukidanja trenutne tri zone, odnosno proglašenju cijele DNŽ jednom zonom unutar koje nije potrebna propusnica za slobodno kretanje.

Nastavno na to, Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije. Odluka stupa na snagu danas što znači kako je propusnica potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Odluku možete pročitati OVDJE.

FOTO Pelješki most naočigled raste iz mora

Unatoč koroni gradnja mosta koji će spojiti južnu Dalmaciju s ostatkom države dobro napreduje. Pelješki most naočigled raste iz mora prosječno dubokog 25 metara.

Uskoro bi između stupova trebalo početi postavljanje čeličnih konstrukcija po kojima će za otprilike dvije godine prolaziti prva vozila. Malo kasni posebna ekipa zavarivača iz Kine.

Na obali čekaju čelične konstrukcije, golemi elementi široki 20 metara izrađeni od čelika, po kojima će se odvijati promet. U Kini je u tijeku proizvodnja 47  takvih čeličnih blokova koji bi za oko tri mjeseca trebali biti na gradilištu.

Most će imati dva prometna traka, po jedan u svakom smjeru i po jedan zaustavni. Ugradit će se i vjetrobran tako da most neće biti zatvaran.

S obje strane mosta grade se pristupne ceste. U tijeku su zemljani radovi na dijelu od Jadranske magistrale prema mostu kod budućeg čvorišta Duboka, a radi se i dio trase na Pelješcu, gdje je najzahtjevniji objekt tunel Debeli brijeg dug 2467 metara. Međutim, zbog koronakrize tvrtka Strabag koja izvodi radove ima problema s radnom snagom i materijalom.

Grčka tvrtka Avax gradi dionicu ceste od čvora Sparagovići do čvora Doli, ukupne dužine 18 kilometara, pri čemu je najzahtjevniji dio stonska obilaznica, odnosno gradnja dvaju tunela i mosta preko Stonskog kanala.

– Rastu nam stupovi u moru. Šest čeličnih blokova već je postavljeno na svoje pozicije i uskoro počinje montaža. Osim mosta, grade se i pristupne ceste. Već se formiraju čvorišta Dubrava i Zaradež ispod tunela Debeli brijeg. U pripremi su radovi za iskop tunela Kamenice, rekao je prije nekoliko dana Jere Šegedin, voditelj gradilišta za Slobodnu Dalmaciju.

Sve o koronavirusu u Županiji možete doznati i putem interaktivne karte

U cilju jednostavnijeg pregleda i praćenja podataka vezanih za koronavirus, Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s tvrtkom GDi osigurala je interaktivnu kartu na kojoj se mogu pronaći svi relevantni podaci u stvarnom vremenu.

Putem karte mogu se pratiti podaci o broju zaraženih, izliječenih i umrlih po gradovima i općinama, a karta će se ažurirati na dnevnoj razini kako budu pristizali novi podaci.

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije će i daljem putem dnevnih priopćenja, a po potrebi i izvanrednih priopćenja ili konferencija za novinare izvještavati javnost. Svi relevantni podaci osim što se šalju medijima objavljeni su i na stranicama Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema posljednjim brojkama broj zaraženih je 110, umrlo je šest osoba, izliječene su 52 osobe, a analizirano je do sada 1704 uzoraka.

Karti možete pristupiti OVDJE.

Tko i otvori apartman, bankrotirat će na dezinfekciji: nove smjernice mnoge su razljutile

Prije čišćenja prozračite prostorije. Pustite da svježi zrak cirkulira najmanje 20 minuta. Ako je moguće, neka svi prozori budu otvoreni čitavo vrijeme dok čistite. Temeljito operite ruke prije i poslije svakog čišćenja. Upotrijebite sapun i vodu te ih trljajte najmanje 20 sekundi. Ako to nije moguće, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto alkohola. Dok čistite, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu. Nakon svakog čišćenja rukavice treba baciti. I ne zaboravite oprati ruke čim skinete rukavice…, piše Slobodna Dalmacija.

Ovo je tek uvod u cijeli niz smjernica iscrpnog Airbnb-ova vodiča za čišćenje prostora namijenjenih iznajmljivanju turistima čijom se primjenom prevenira širenje COVID-a 19. Na popularnoj online platformi za iznajmljivanje turističkog smještaja objavljene su detaljne upute kako bi trebalo izgledati čišćenje apartmana u doba korone.

Čistoća iznad svega! Nije li tako bilo i prije pojave zlokobnog virusa, reći će mnogi iznajmljivači kojima je higijena smještaja za turiste i prije bila na vrhu liste prioriteta, zbunjeni sadržajem savjeta za čišćenje, koji sada uključuju i obvezno korištenje sredstava za dezinfekciju, primjenu jednokratnih vlažnih maramica, zaštitnu odjeću poput ogrtača, rukavica i maski i sl., što će nesumnjivo povećati i troškove njihova poslovanja.

Rad na propuhu

Kad ponovno zaživi zamrlo tržište iznajmljivanja turističkog smještaja, prve na udaru bit će, čini se, čistačice. Brojne djevojke i žene, koje su vapile za sezonom kako bi se izborile za koricu kruha na oronulom domaćem tržištu rada, već se sada hvataju za glavu zbog “ovih i onih mjera i preporuka”, jer će im ionako teško zarađenu kunu biti još teže uprihoditi.

A kako stoje stvari, sada će za veću muku na još rizičnijem poslu biti i manje plaćene. Zahtjevniji gosti, ali i vlasnici apartmana, strahuju, tražit će dlaku u jajetu.

U nizu Airbnb-ovih smjernica kojih se treba pridržavati prilikom čišćenja smještaja između dviju rezervacija navodi se obvezno nošenje zaštitne opreme u vidu jednokratnih rukavica, pregača i ogrtača, te maske za lice ili ručno izrađenih pokrivala za lice od tkanine.

Prije čišćenja preporučuje se prozračivanje prostorija pravljenjem propuha (otvaranjem izlaznih vrata i prozora), pa čak i uporaba ventilatora kako bi se povećao protok zraka. Prije i poslije svakog čišćenja obvezno je temeljito pranje ruku.

“Očistite, a zatim dezinficirajte. Za uklanjanje prljavštine, masnoće, prašine i mikroorganizama upotrebljavajte deterdžent ili sapun i vodu. Kad površinu očistite, poprskajte je dezinfekcijskim sredstvom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim površinu obrišite. Ako ne upotrebljavate papirnate ručnike ili jednokratne vlažne maramice, najbolje bi bilo da za svakoga gosta upotrijebite novu krpu”, stoji u aktulnom vodiču za čišćenje uz upozorenje “nemojte dirati lice dok čistite”.

“Posebnu pozornost obratite na površine koje se često dodiruju, poput prekidača za svjetla, kvaka, daljinskih upravljača i ručki na slavinama. Ne zaboravite na sofe, tepihe, zavjese i druge mekane, porozne površine. Pažljivo uklonite svu vidljivu nečistoću i nakupljenu prljavštinu, a zatim sve očistite odgovarajućim sredstvima za čišćenje namijenjenim tim vrstama površina. Ako je moguće, operite ih u perilici rublja slijedeći upute proizvođača.

Operite svu posteljinu i kućni tekstil na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač. To uključuje posteljinu, navlake za madrace, ručnike za ruke i tuširanje, kuhinjske krpe i deke. Kad dodirujete prljavo rublje, ne zaboravite navući rukavice i pripazite da ga pritom ne tresete jer se na taj način mikroorganizmi mogu raznijeti na okolne površine”, piše, među ostalim, u vodiču za čišćenje u svrhu prevencije širenje COVID-a 19.

Preporučuje se i nakon svakog čišćenja isprazniti usisivač, obrisati ga dezinfekcijskim sredstvom, a isto bi trebalo učiniti i s drugim kućanskim aparatima poput perilice za posuđe i perilice rublja.

Ovo su apsurdi

“Ovo su apsurdi”, “kao da smo prije bili kužni”, “ispada da do sada nismo ni čistili”, “zavladala je teška panika”, “najbolje ključ u bravu do 1. siječnja 2021.”… – samo su neki od komentara ovdašnjih iznajmljivača nakon iščitavanja opširnih smjernica.

– Ne znam što bih rekla na te upute… Ma to je, po meni, čista lakrdija. Čistim kao što uvijek čistim, ne znam što više i bolje mogu od ovoga što sam radila do sada. Ne znam što bih još trebala, jedino dušu izbaciti iz sebe. Sve ovo skupa je na granici ludila i smijeha – kaže Mira Barbarić, vlasnica solinskog obrta za usluge čišćenja “Čisto”, odgovarajući na upit je li zbog korone morala prilagoditi poslovanje.

Njezin servis “Čisto” posluje 15 godina, a uz održavanje stanova i apartmana nudi i čišćenje poslovnih prostora, brodova, alpinističko čišćenje…

Jesu li klijenti u doba korone zahtjevniji?

– Nema tu zahtjevniji ili ne… Naravno da tko traži čišćenje stana, za uslugu koju je platio očekuje čist stan. Ne znam što bih još trebala dodatno… Cijena se, po satu, kreće oko 70 kuna, ali to je za sada. Ne znam što će se dalje događati… Svi smo lančano vezani jedni za druge. Ako svi kolektivno ostanemo bez posla, neće to ići put gore, može samo put dolje. Konkurencija će biti velika, rad na crno… – o neizvjesnoj će budućnosti Barbarić i bez puno filozofije definira posao kojim se bavi.

Lažno profesionalci

– Meni osobno čišćenje je luksuz. Možete čistiti i vi i ja. Svatko tko je relativno zdrav, može uzeti krpu i čistiti. Nije čišćenje nešto što je prijeko potrebno u životu. Ponavljam, to je samo moje mišljenje. Ali ljudi to tako ne gledaju… Naravno da netko tko nema novca, neće zvati servis za čišćenje, ali netko kome nije problem dati 500-1000 kuna mjesečno za čišćenje, zvat će servis. To je realnost…

Mislim da poslovi čišćenja neće rasti, samo mogu ići put dolje ako se nešto drastično ne promijeni ili ako se ne vratimo na stanje od prije dva mjeseca, što je trenutno jako teško. Nažalost, mislim i da će cijena našeg rada pasti. Možda trenutno još ne, ali jako skoro hoće.

A vrijeme leti – primjećuje Mira Barbarić, ne vjerujući da će se, zbog pandemije koronavirusa, turizam brzo pokrenuti.

– Sumnjam da će se granice brzo otvoriti… Teško je vrijeme, mislim da nam od ove sezone neće puno ostati. Vidjela sam te preporuke Airbnb-a, ne znam što bih rekla… Mislim, oni daju preporuke… Radim ovaj posao 15 godina i, vjerujte mi, ne trebaju mi njihove preporuke za čišćenje. To mi je totalno smiješno, čistim kao što inače čistim. Ta cijela priča s tim virusom, kako se unosi ili ne unosi, mi malo, sve skupa, ne drži vodu – sumnjičavo će vlasnica servisa “Čisto”.

Svoj posao se, kao i do sada, trudi obavljati maksimalno profesionalno i nije uvodila nikakve posebne ponude poput nekih zagrebačkih servisa, koje na svojim internetskim stranicama reklamiraju novu uslugu profesionalnog dezinfekcijskog čišćenja za privatne i poslovne korisnike.

– Ma to su gluposti… Jedino tko je u Splitu adekvatan za raditi dezinfekciju i deratizaciju je “Cian”. O.K., stoji da ćemo raditi s dezinfekcijskim sredstvima. Ali nuditi to kao uslugu?! Znate li vi što je dezinfekcija prostora? To isključivo rade školovani i obučeni ljudi. Oni rade posebnu vrstu dezinfekcije. Po meni to ne mogu raditi agencije za čišćenje.

To je priča koja ne drži vodu. O.K., koristit ćemo svi mi dezinfekcijska sredstva i prebrisati sve površine, ali to nije stopostotna zaštita. Ne pada mi na pamet nuditi takvu uslugu, jer bih prodavala nešto što ne mogu isporučiti. Neka drugi rade što hoće, njihova stvar. To je navlakuša, a ja se nikad nisam bavila takvim stvarima – ističe Mira Barbarić.

Popis stavki za čišćenje i dezinfekciju

Prilikom čišćenja, napominju u Airbnb-u, nikako ne preskačite i kvake, prekidače za svjetlo, daljinske upravljače, uzice za uključivanje i isključivanje ventilatora i svjetiljki, termostate, ključeve, sušila za kosu, ograde, daske za glačanje i glačala, te kante za otpad i recikliranje.

Kuhinja: sudoperi, kvake i ručke i na kuhinjskim ormarićima, kuhinjski aparati (pećnica, toster, lonaca na paru, aparat za kavu i dr.), začini (ulje, pribor za sol i papar, začini i spremnici koji se često upotrebljavaju i dr.), posuđe koje se ne može prati u perilici (keramičke zdjele, plastično posuđe za djecu i dr.), stolice s čvrstim naslonom

Kupaonica: umivaonici, WC školjke, ručke na slavinama, kade i tuš-kade, zavjese i vrata na kadama i tuš-kadama, spremnici za šampon, regenerator, gel za tuširanje i sapun za ruke

Spavaća soba: vješalice i stalci za prtljagu, noćni ormarići

Kućanski aparati za čišćenje: perilice rublja, usisivači, sušilice

Oprema za djecu: igračke, prijenosni krevetići i elementi sa zaštitnom ogradom za igru, stolice za hranjenje

Ostali sadržaji: bicikli, kišobrani, igre, knjige

Dodatne upute

Iznajmljivačima se preporučuje i ugradnja sefa za ključeve ili pametne brave s digitalnim otključavanjem, što će omogućiti fleksibilne ulaske i izlaske iz apartmana kako bi se smanjio kontakt s gostima na najmanju moguću mjeru.

Pobrinite se da u smještaju ima dovoljno zaliha svih osnovnih sadržaja poput sapuna za ruke, papirnatih ručnika i maramica, WC papira, a u slučaju duljeg boravka u smještaju i dovoljno dodatnih ručnika i setova posteljine.

Gostima možete ostaviti na raspolaganju sredstva za dezinfekciju i druga sredstva za čišćenje te ih time potaknuti da čiste sami za sobom.

Pričekati 72 sata između dva gosta

Nakon odlaska gosta koji je mogao biti izložen koronavirusu, savjetuju u Airbnb-u, pričekajte 24 sata i tek onda započnite s čišćenjem.

Domaćini koji sudjeluju u inicijativi za pružanje smještaja osobama koje pomažu u borbi protiv bolesti COVID-19 dužni su pričekati da prođe 72 sata između odlaska jednog i dolaska drugog gosta.

To uključuje 24 sata, koliko treba pričekati prije ulaska u smještaj, kao i vrijeme potrebno da se sve prostorije koje su na raspolaganju gostima očiste i dezinficiraju. Predviđeno je i da ostane malo vremena u slučaju da još nešto treba obaviti, piše Slobodna Dalmacija.

Piše: Mirela Goreta/SD

LOKALNA PROGNOZA Pred nama je razdoblje nestabilnog vremena…

Danas je počelo puhati umjereno jako jugo, a do kraja dana će na nebu iznad Neretvanske doline biti sve više oblaka iz kojih je moguća pokoja kap kiše.

Idućih nekoliko dana vjetar će biti promjenljivoga smjera, tako će tijekom noći zapuhati slab do umjeren sjeverni, a tijekom sutrašnjega dana južni vjetar. Sutra (u srijedu) će mogućnost za kišu biti izraženija, osobito prijepodne. Do kraja dana će se razvedriti. Temperatura zraka će se kretati između 12 i 20 °C.

Do kraja tjedna će biti promjenjivo sa sunčanim razdobljima, ali i s povremenom naoblakom i mogućom kišom koja će biti izraženija na samom kraju tjedna. Vjetar će biti slab, promjenjiva smjera, a temperatura zraka bez veće promjene.

Zadnje objavljeno