-

Od ponoći poskupljuje gorivo!

Benzin i dizel bit će skuplji za pet centi, dok će plavi dizela ići gore za četiri centa.

Nove cijene iznosit će:

  • 1,51 EUR/l  za benzinsko gorivo
  • 1,41 EUR/l  za dizelsko gorivo
  • 0,87 EUR/l  za plavi dizel

Trenutna cijena benzinskog goriva je 1,46 EUR/l (11,00 kn/l), dizela 1,36 EUR/l (10,25 kn/l), a plavog dizela 0,83 EUR/l .

Gimnazija Metković glavni koordinator velikog europskog projekta!

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) dodijelila je Gimnaziji Metković bespovratna sredstva za program Erasmus plus – Ključna aktivnost 220 (Suradnička partnerstva) za područje odgoja i općeg obrazovanja i odobrila projekt pod nazivom Biljna pozornica (PLANTingIdeas On TheStage).

Ovo je prvi put da jedna metkovska škola koordinira veliki europski projekt u sklopu programa Erasmus+. Partneri će biti škole iz Istanbula (Turska) i Gniezna (Poljska) te udruga iz Corraleja (Kanari).

Ciljevi projekta su: podizanje razine znanja i svijesti o važnosti biljnog svijeta za čovjeka i cjelokupan živi svijet na Zemlji, osvješćivanje svih sudionika i članova šire zajednice o važnosti odgovornog djelovanja svakog pojedinca u prirodi s ciljem očuvanja okoliša u cjelini, razvijanje digitalnih i jezičnih kompetencija učenika i nastavnika, poticanje kreativnosti, suradničkog rada i uvažavanja različitosti te razvijanje novih nastavnih metoda.

Rezultati ovog projekta će biti novi obrazovni materijali – scenariji poučavanja sa novim pedagoškim pristupom obradi ovih tema u nastavi – kako učiti i poučavati o ekologiji kroz kazališne predstave.

Trajanje projekta je od 1. rujna 2023. do 31. kolovoza 2025. Ukupna vrijednost projekta je 120 000 eura, a koordinatorice projekta su Dana Svaguša i Ana Dragović.

NAJAVA | Skriveni ulični film – ‘Kralj Richard’ večeras na Skalama II

U sklopu ciklusa Skriveni ulični film večeras (ponedjeljak) će na Skalama II s početkom u 21 sat biti održana projekcija filma ‘Kralj Richard’.

Riječ je o biografskoj drami o životu oca Serene i Venus Williams koje su osvojile brojne Grand Slam naslove i postale su najtrofejnije, najdominantnije i najuvjerljivije tenisačice u modernom tenisu.

Skriveni ulični film održava se u sklopu programa Metkovskoga ljeta. Organizator je Ustanova za kulturu i sport Metković, a ulaz je slobodan.

NAJAVA | Izložba „Hrvati ujedinjeni kravatom“, te predavanja Branke Bezić Filipović i doc. dr. sc. Josipa Lasića

Jedinstvena putujuća izložba Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva koja će biti predstavljena u Metkoviću u GKS-u 2. kolovoza (srijeda) u 20 sati, dogovorena je još u lipnju s gđom Brankom Bezer Filipović i predsjednicom OMH u Metkoviću Zoranom Vekić,prof.

Naime, sastale su tim se povodom na RIT (Rochester Institute of Technology, Croatia) Fakultetu u Dubrovniku na spomenutoj izložbi koju je otvorio gradonačelnik Franković. Događaju je nazočio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. Gđa Branka je ujedno i autorica knjige Hrvati ujedinjeni kravatom, koja je tom prilikom predstavljena.

Poticaj je to koji promiče hrvatski identitet i kulturu kako bi se jače povezali Hrvati i njihovi potomci izvan RH s domovinom radi suradnje na obrazovnom, kulturnom, sportskom, gospodarskom i svim ostalim razinama, ali i kako bi iseljeništvo posebnim pijetetom odalo počast i zahvalio hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za domovinu.

Dubrovnik, kao jedan od gradova heroja, koji se s malobrojnom vojskom uspio obraniti, pokazao je da je hrvatsko srce jače od sveg oružja, te je bio prvi grad iz kojega je izložba počela putovati po Hrvatskoj. – rekla je Vekić, te dodaje: Imala sam sreću upoznati predsjednicu Američkog hrvatskog kongresa Nadu Pritisanac Matulich koja mi je oko suradnje iznimno pomogla, a i redatelja Stevea Ravicha iz Australije koji je premijerno režirao film na temu o našem slikaru svjetskog glasa Charlesu Billichu. Naime, Billich je oslikao sve kravate za sportaše na Olimpijskim igrama, te smo imali prilike vidjeti neke od njih. Pogledali smo premijerno dokumentarac o njemu „Billich: Beyond The Canvas“. Kao suorganiozatori tu su još Uz American Croatian Congress, sudjelovali su i American Croatian Association of Professionals, te CroDiaspora. Mahom ugledni znanstvenici i veliki ljudi.

Saznali smo ponešto i o imenu dr. Nevena Olivarija koje se tamo posebno ističe. „On je bio naš bliski sumještanin (Gradac) plastični kirurg na visokoj svjetskoj razini, a i financirao je vlastitu dizajniranu hrvatsku kravatu, simbol nacionalnog kulturnog dobra, koja je tom prilikom poklonjena gradonačelniku Frankoviću.

Dr. Olivari je radio na kirurškom odjelu bolnice Dreifaltigkeits-Krankenhaus u Lippstadtu, gdje je bio pročelnik, a poslije na Chirurgische Universitätsklinik Köln. Objavio je brojne znanstvene radove, pomagao Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, te napisao brojne knjige.

Važnost ovakve izložbe za naš grad je neupitna! Budući da Hrvati i građani hrvatskog podrijetla žive stoljećima integrirani u zemljama raznih kulturnih obilježja i ostvaruju zamjetne stvaralačke tragove na tim geografskim širinama, logičan je interes Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću da našim građanima predstavi multietnički i multikulturalni mozaik udaljenih kontinenata. Stoga smo pozvali i doc. dr. sc. Josipa Lasića sa Sveučilišta u Zadru da nam kroz predavanje „Don Stjepan Gnječ i hrvatski identitet na australskom kontinentu kaže nešto više o (socio)onomastici i jezičnom krajoliku prekomorskih iseljeničkih zajednica doline Neretve. Stoga poručujem širem čitateljskom krugu da je skora izložba i predavanje jedan Zamjetan kulturni trag, nerijetko visokih estetskih dometa naših ljudi diljem svijeta slavi običnog čovjeka koji je imao dovoljno znatiželje i hrabrosti krenuti ususret novim horizontima i drukčijim kulturama. Njihovim nesebičnim zalaganjem i opstojnošću danas možemo biti ponosni, ali iznad svega biti i više odgovorni kao ljudi istih korijena! – zaključuje predsjednica Vekić.

BURZA RADA | Natječaji za nova radna mjesta u Dolini Neretve

Trenutno je na Burzi rada HZZ-a otvoreno 40 natječaja za nova radna mjesta na području Metkovića, Ploča i Opuzena.

Metković (otvoreno 26 natječaja):

ADMINISTRATOR / ICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: NARODNI TRGOVAČKI LANAC d.o.o. za trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 28.8.2023.

SKLADIŠNI RADNIK / CA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 45
Poslodavac: NARODNI TRGOVAČKI LANAC d.o.o. za trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 28.8.2023.

SKLADIŠNI RADNIK / CA – VILIČARIST / ICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 4
Poslodavac: NARODNI TRGOVAČKI LANAC d.o.o. za trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 28.8.2023.

PRIPRAVNIK U RAČUNOVODSTVU (M / Ž)
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: CAOP d.o.o. za informatičke usluge
Rok za prijavu: 6.8.2023.

ELEKTROMONTER / ELEKTROMONTERKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: SOLAR TEAM METKOVIĆ d.o.o. za proizvodnju, usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 31.7.2023.

POMOĆNI RASADNIČAR / POMOĆNA RASADNIČARKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 6
Poslodavac: Proizvodnja sadnica, trgovina, poslovanje nekretninama, uslege “RASADNIK PRUD”, vl. Petar Volarević, METKOVIĆ, Put Narone 124
Rok za prijavu: 8.8.2023.

VETERINARSKI INSPEKTOR (M / Ž)
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: DRŽAVNI INSPEKTORAT
Rok za prijavu: 31.7.2023.

VOZAČ / VOZAČICA AUTOBUSA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 3
Poslodavac: ČAZMATRANS PROMET društvo s ograničenom odgovornošću za prijevoze i usluge
Rok za prijavu: 18.8.2023.

VOZAČ / VOZAČICA TERETNOG VOZILA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 2
Poslodavac: MATIĆ COMERCCE II, TRGOVINA, CESTOVNI PRIJEVOZ, D.O.O.
Rok za prijavu: 31.8.2023.

STAKLAR (M / Ž)
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: BOROVAC D.O.O. ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU,TRGOVINU NA VELIKO I MALO, UVOZ-IZVOZ
Rok za prijavu: 31.7.2023.

BAGERIST I VOZAČ “C” KATEGORIJE (M / Ž)
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: ISKOPI BORAS, obrt za usluge i prijevoz ,vlasnik Andrija Boras, Metković , S. Radića 7
Rok za prijavu: 31.7.2023.

POMOĆNI STAKLAR(M / Ž)
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 2
Poslodavac: BOROVAC D.O.O. ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU,TRGOVINU NA VELIKO I MALO, UVOZ-IZVOZ
Rok za prijavu: 31.7.2023.

MESAR / ICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC proizvodnja i prerada mesa, trgovina, usluge, turizam i ugostiteljstvo d.o.o.
Rok za prijavu: 13.8.2023.

GRAĐEVINSKI TEHNIČAR / GRAĐEVINSKA TEHNIČARKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: ADDUCO društvo sa ograničenom odgovornošću za građevinarstvo, trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 14.8.2023.

KONOBAR / ICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: KONOBA PONTA GB, vl.Goran Marević, Metković, Splitska 21
Rok za prijavu: 14.8.2023.

KONOBAR / ICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MARINO, obrt za ugostiteljstvo, vl. Nada Kučan, Metković, Hrvatskih iseljenika 6
Rok za prijavu: 8.8.2023.

FASADER / KA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 10
Poslodavac: ALL AND MORE d.o.o. za graditeljstvo, usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 1.9.2023.

MONTER / KA SUHE GRADNJE
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 10
Poslodavac: ALL AND MORE d.o.o. za graditeljstvo, usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 1.9.2023.

SLASTIČAR / KA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: PALAČINKA BAR METKOVIĆ jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 5.8.2023.

OSOBNI ASISTENT / ICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: Udruga osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’
Rok za prijavu: 31.8.2023.

TEHNIČAR / KA U TELEKOMUNIKACIJAMA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 2
Poslodavac: UNIS Telecom d.o.o. informatička i komunikacijska tehnologija
Rok za prijavu: 31.7.2023.

PEKAR / PEKARICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 2
Poslodavac: KLAS, obrt za pekarstvo i trgovinu, vlasnik Pjeter Konaj, Metković, Tina Ujevića 2
Rok za prijavu: 13.10.2023.

POMOĆNI RADNIK U PROIZVODNJI I MONTAŽI TENDI (M / Ž)
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MASTER, obrt za proizvodnju i usluge, vl. Zoran Kozina, Metković, Splitska 36
Rok za prijavu: 20.9.2023.

RUKOVATELJ / ICA TORANJSKOM DIZALICOM
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: DOKO GRAĐENJE d.o.o. za graditeljstvo
Rok za prijavu: 10.9.2023.

SERVISER / KA KLIMATIZACIJE I RASHLADNIH SUSTAVA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: Izvođenje instalacija za grijanje, hlađenje, ventilaciju i elektroinstalacije ALTERM, vl. Alen Ćelić, METKOVIĆ, Zagrebačka 46
Rok za prijavu: 28.8.2023.

KUHAR- KUHARICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 2
Poslodavac: ĐUĐA & MATE, obrt za ugostiteljstvo, zajedničko obavljanje obrta Jure Taslak i Ivan Ilić, Vid, Velika riva 2
Rok za prijavu: 27.8.2023.

Ploče (otvoreno 13 natječaja):

MEDICINSKA SESTRA (ZDRAVSTVENA VODITELJICA) (M / Ž)
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: DJEČJI VRTIĆ PLOČE
Rok za prijavu: 7.8.2023.

SPREMAČICA / DOMAĆICA (M / Ž)
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 3
Poslodavac: DJEČJI VRTIĆ PLOČE
Rok za prijavu: 7.8.2023.

RUKOVODITELJ / RUKOVODITELJICA SLUŽBE SIGURNOSTI I ZAŠTITE OD POŽARA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: NAFTNI TERMINALI FEDERACIJE d.o.o. za uskladištenje, špediciju, vanjski i unutrašnji promet
Rok za prijavu: 31.8.2023.

FIZIOTERAPEUT / FIZIOTERAPEUTKINJA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: IVANA ustanova za zdravstvenu njegu u kući
Rok za prijavu: 15.8.2023.

OPERATER / KA – AUTOKONTROLOR / KA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: FORNIX d.o.o. za proizvodnju i usluge
Rok za prijavu: 31.7.2023.

DOSTAVLJAČ / ICA ROBE
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: POSEJDON j.d.o.o. za graditeljstvo, trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 31.7.2023.

MESAR / ICA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC proizvodnja i prerada mesa, trgovina, usluge, turizam i ugostiteljstvo d.o.o.
Rok za prijavu: 13.8.2023.

FRIZER / KA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: FRIZERSKI SALON “DUJE”
Rok za prijavu: 31.7.2023.

KONOBAR / KONOBARICA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: CAFFE BAR SPLENDID
Rok za prijavu: 31.7.2023.

KONOBAR / ICA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: LAGUNA TURIZAM društvo s ograničenom odgovornošću za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 5.8.2023.

DENTALNI / A ASISTENT / ICA-PRIPRAVNIK
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: DOM ZDRAVLJA PLOČE
Rok za prijavu: 10.8.2023.

MEDICINSKA SESTRA / TEHNIČAR
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: IVANA ustanova za zdravstvenu njegu u kući
Rok za prijavu: 31.7.2023.

MAGISTAR / MAGISTRA FARMACIJE
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: ZDRAVSTVENA USTANOVA LJEKARNE TOMAS
Rok za prijavu: 2.8.2023.

Opuzen (otvoreno 11 natječaja):

MESAR / ICA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC proizvodnja i prerada mesa, trgovina, usluge, turizam i ugostiteljstvo d.o.o.
Rok za prijavu: 13.8.2023.

POMOĆNI RADNIK / ICA U VINARIJI
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 1
Poslodavac: VINARSTVO PROVIĆ društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam
Rok za prijavu: 20.8.2023.

DOSTAVLJAČ / ICA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 2
Poslodavac: MIMAKU, obrt za trgovinu, usluge i prijevoz, vl. Kristjan Kužić, Staševica, Put II dalmatinske brigade br. 34
Rok za prijavu: 31.7.2023.

VOZAČ / ICA VILIČARA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 2
Poslodavac: GRAĐA MAXMART d.o.o. za trgovinu
Rok za prijavu: 31.7.2023.

SKLADIŠNO / TRANSPORTNI RADNIK / ICA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 1
Poslodavac: GRAĐA MAXMART d.o.o. za trgovinu
Rok za prijavu: 31.7.2023.

SKLADIŠNI / A RADNIK / ICA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 2
Poslodavac: ERA-COMMERCE društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i građevinarstvo
Rok za prijavu: 13.8.2023.

PRODAVAČ / ICA NA ODJELU GRAĐEVINSKOG MATERIJALA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 1
Poslodavac: ERA-COMMERCE društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i građevinarstvo
Rok za prijavu: 13.8.2023.

KONOBAR / ICA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 1
Poslodavac: LAGUNA TURIZAM društvo s ograničenom odgovornošću za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 5.8.2023.

KONOBAR / ICA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 1
Poslodavac: ZONA, obrt za ugostiteljstvo, vl.Julija Galić, Opuzen, Poduzetnička zona 1
Rok za prijavu: 5.8.2023.

POLJOPRIVREDNI RADNIK / ICA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 2
Poslodavac: AGRO NERETVA d.o.o. za trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 12.10.2023.

RADNIK / CA U FAST-FOODU
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 3
Poslodavac: ČIGRA, obrt za ugostiteljstvo, vl. Tonći Franičević, Opuzen, Trg kralja Tomislava 7
Rok za prijavu: 15.8.2023.

3. Susret duhovnih zvanja Doline Neretve

„Ovdje smo na ušću. Svako od nas ima svoj put. Jedan je izvor. Svi naši putovi susreću se s jednim izvorom, a to je Krist, koji se udostojao svoje poslanje povjeriti nama, slabim i krhkim ljudima. Zahvalimo Gospodinu za duhovna zvanja, župama iz kojih potječemo, roditeljima, djedovima i bakama, našim korijenima, za vrednote koje su živjeli u nesklona vremena za vjeru, i nama ih predali, budimo poticaj mladima za duhovna zvanja“, poručio je splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, na misnom slavlju sa biskupima i svećenicima iz Neretvanskog dekanata u crkvi Kraljice neba i zemlje u Pločama, na III. Susretu duhovnih zvanja Doline Neretve, iz koje potječe oko pedeset svećenika i oko sto časnih sestara koji svoje službe obavljaju diljem svijeta.

Nadbiskup Barišić podsjetio je kako se 29. srpnja slavio blagdan sv. Marte, a papa Franjo je nadodao sv. Mariju i sv. Lazara. Kao što je poznato, bili su to Isusovi prijatelji kod kojih je odsjedao. Referirajući se na evanđeosku pripovijest o Lazarevoj smrti i uskrsnuću, istaknuo je kako Isus riječima „Dignite kamen s groba“ i „Odriješite ga“ i nas uključuje u njegovo oživljavanje. Zapitao se koliko ima pokopanih, a živih? „U našoj obitelji i našim zajednicama nekoga prekrižimo, pokopamo, odbacimo. Isus nas želi uključiti da možemo biti. Uvjet je da nas zahvati svojom ljubavlju. Tko ljubi prelazi iz smrti u život, oživljava i druge. Danas želimo zahvalio Gospodinu za dar koji smo primili od njega, preko krštenja pa dalje“, rekao je.

„Prije je bilo više zajedništva, danas ga, na žalost, sve manje ima i u obiteljima. Postali smo individualci. Zato je crkva uvijek u dinamičkom pokretu, nosi je snaga evanđelja, Duh Sveti daje joj svježinu, čini je modernom i suvremenom. Nismo ni svjesni koliko je Gospodin velik i koliko ima povjerenja u nas. Želi nas uključiti u svoja čuda, napraviti sudionicima svojih čudesni djela. Odgovorimo mu u potpunosti, bez rezerviranosti i zatvorenosti da nas može učiniti bogatijim i jačim znakom svoje djelatne i milosne prisutnosti“, rekao je i zahvalio se svim župnicima i svećenicima koji su“život svoj, srce i dušu dali ovom čovjeku“.

„Što bi bile Ploče bez don Petra Mikića?“, upitao se nadbiskup Barišić i izazvao ovacije vjerničkog puka u crkvi. Zahvalio se također i don Anti Antunoviću i sadašnjem župniku don Anti Bitunjcu, kao primjerima dobrih svećenika, a pohvalio je i vjernike koji svjedoče Radosnu vijest. „Gospodin s nama računa, s nama želi raditi divne stvari“, poručio je.

Prva dva Susreta duhovnih zvanja Doline Neretve organizirana su u Metkoviću i u Vidonjama, a iduće godine domaćin će biti župa Gospe Snježne u Vidu, 27. srpnja, odnosno zadnja subota u mjesecu srpnju.
FOTO: rogotin.hr

FOTO| Škrapa Momići pobjednik 21. Neretvanske brudetijade

Sinoć se na opuzenskoj Pjaci širio miris neretvanskog brudeta, održana je 21. Neretvanska brudetijada koju organizira Družba Pivčeva kala.

Male tajne velikih kuhara neretvanskog brudeta na svojim nepcima je osjetio stručni žiri i prosudio da je ovoga puta najbolji brudet skuhala ekipa Škrapa Momići.

Drugo mjesto pripalo je Braniteljima grada Ploča, a treće Vinariji Veraja.

Na ovogodišnjoj brudetijadi je sudjelovalo 20 ekipa.

Stručni žiri je kao i prethodnih godinama predvodio Veljko Barbijeri, a činili su ga kulinarski edukator Željko Neven Bremac, proslavljeni kuhar Stevo Karapandža, Pavo Jerković,  Miljenko Ljubić, Dalibor Milan, Ivan Mataga i Magdalena Krvavc..

Kilometarske kolone prema Pločama iz smjera Vrgorca

Kilometarske kolone prema Pločama iz pravca Vrgorca. Kroz tunel Kobiljaca zbog radova se vozi jednom trakom. Djelatnici HAC-a i vatrogasnih postrojbi puštaju vozila u intervalima kroz tunel Mali Prolog i Kobiljača prema naplatnim kućama Karamatići.- javlja Rogotin.hr.

Zbog oštećenja ceste na autocesti A1 na 480+400 km između čvora PLOČE i naplatne postaje KARAMATIĆI u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Molimo korisnike za dodatan oprez.

Kolona vozila na autocesti A10 kraj naplatne postaje ČARAPINE u smjeru BiH. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Kolona vozila proteže se oko 1 km. Molimo korisnike za strpljenje – navodi HAK.

FOTO: rogotin.hr (Facebook)

Vinare očekuje nova zakonska odredba: ‘Logično je i normalno da potrošač mora znati porijeklo grožđa!‘

Nova zakonska regulativa će proizvođače vina od početka prosinca ove godine obvezati da na deklaraciji navedu sve sastojke koji su dodani tijekom proizvodnje, počevši od sumpor dioksida, komercijalnih kvasaca, dodatnog šećera, regulacijskih kiselina, bojila i drugih aditiva, a bit će dužni navesti i nutritivne informacije, kao što je količina soli, šećera, ugljikohidrata i proteina te ukupne kalorije.

– To je pozitivno, ali da u tome bude reda jer imamo toliko nereda. Pozitivno je da pokušavamo uvesti red, ali s druge strane, sve se podvrgava interesu najgrubljeg i moćnog kapitala, često kapital manipulira time i sve se to pokušava zaobići jer je kapital na prvom mjestu, a onda vam sve pada! Ako je u redu, ako nije manipulacija onda je sve to dobro jer mnogi ljudi alergični na pojedine sastojke, u redu je da to bude navedeno. Hoće li to društvo uspjeti malo urednije kontrolirati, nisam siguran! Tako govorimo da nam šteti GMO-hrana, a onda će nam se isto tako provući puno toga na što nikako nećemo utjecati i na kraju će se ti moćnici izboriti da moramo jesti GMO-hranu, kaže poznati pelješki vinar koji želi ostati anoniman.

Znači li nova regulativa da će se morati navesti i porijeklo korištenog grožđa?

– To je apsolutno u redu i to se i sad mora navesti. Ali, u tome trebaju biti urednije, bolje kontrole… Puno puta se mnogo stvari držimo deklarativno, a suština opet promakne. Kupac bi apsolutno za vino koje je kupio u nas trebao znati porijeklo grožđa, ako je to netko uvezao iz Makedonije onda se točno mora znati da je to, to… To je tako jasno. Imao sam prije više godine priliku u jednom restoranu u Dubrovniku doći do saznanja da je ‘vino kuće‘ zapravo bilo makedonsko vino. To možda nije strašna stvar, nitko se nije otrovao, ali gost koji je došao u Dubrovniku valjda očekuje da će popiti nešto s ovog područja. Ako odem negdje u Italiju onda mi nije štos piti čileansko vino! Ako netko u Dubrovniku kao vino kuće daje makedonsko vino, u kojem smjeru uopće idemo?! Gdje je naš imidž, originalnost, prepoznatljivost?! Istrani to bolje znaju zaštititi, u Istri ćete u većini restorana naći istarska vina i nešto, iznimno i malo neka druga. A kod nas su hotelske kuće kupili veliki lanci i mi svi u Dubrovniku imamo situaciju da nabavu proizvoda diktira netko iz centra, gazde tog lanca, njemu je u interesu prodavati ‘čileansko‘ ili neko drugo vino, a mi gubimo svoju prepoznatljivost, upozorava pelješki vinar. – navodi dubrovački.hr.

OD MENADŽERA DO PUTOHOLIČARA Pločanin Antonio Ivičević pokrenuo je portal za putovanja: “Želimo ljudima pružiti priliku da se maknu od negativnih vijesti, ovdje mogu pronaći vrijednost i užitak”

Mlad, zaigran, kreativan i uporan. A prije svega, veliki ljubitelj putovanja, izleta, prirode, pisanja, fotografije, medija i umjetnosti. Ovako je sebe opisao, 32-godišnji Antonio Ivičević iz Ploča, osnivač i glavni urednik najposjećenijeg nezavisnog  digitalnog medija u RH – ‘Putni kofer’.

Antonio je završio studij sociologije i filozofije, a onda je svoju profesionalnu karijeru nastavio razvijati na Novoj TV gdje je radio u odjelu korporativnih komunikacija i medijskih istraživanja. Zatim je sa samo 26 godina postao menadžer u Real grupi, najvećoj hrvatskoj marketinškog agenciji.

Međutim, zbog poslovnih obaveza, nedostajalo mu je vremena za ono u čemu je istinski uživao, putovanjima. I tako je pala odluka – dao je otkaz!

Svoju ljubav i strast pretvorio je u posao i posvetio se Putnom koferu, iza kojeg danas stoji cijeli tim stručnjaka koji nas savjetuju i inspiriraju za nova putovanja popraćena pričama, iskustvima i vrhunskim fotografijama.

O njegovom uspjehu svjedoči i činjenica da je Putni Kofer u posljednjih nekoliko mjeseci postao broj jedan medijski kanal o putovanjima na čak tri društvene mreže u Hrvatskoj – Instagram, TikTok i Viber – s više od 275.000 pratitelja, a samo u srpnju objave na portalu i društvenim mrežama pročitalo je i vidjelo više od 5 milijuna korisnika.

Kako je tekao njegov put do uspjeha, Antonio je ispričao u velikom intervjuu za Dalmaciju Danas. A s nama je podijelio i vrijedne savjete koji će vam sigurno koristiti pri sljedećem planiranju putovanja.

U nastavku otkrijte na kojim destinacijama se najbolje jede, gdje su domaćini najljubazniji i čijim krajolikom ćete se očarati.

Centralno mjesto za sve ljubitelje putovanja

Kada i kako je nastao ‘Putni kofer’?

– Putni Kofer je nastao početkom 2020. godine, u vrijeme kad je cijeli svijet bio suočen s izazovima pandemije koronavirusa. Upravo tada sam primijetio da su mnogi nacionalni mediji prestali objavljivati svoje uobičajene sadržaje i posvetili se isključivo izvještavanju o pandemiji. Želio sam unijeti svježinu i veselje u taj medijski prostor pa je nastao Putni Kofer.

Prvo sam krenuo objavljivati fotografije i kratke crtice s mojih prethodnih putovanja na Facebooku i Instagramu, kako bih podijelio svoja putna iskustva s drugima. Iznenađujuće brzo, ljudi su počeli reagirati na moje priče i slike te su iskazivali interes za ono što radim.

Uvidjevši potencijal i interes publike, odlučio sam napraviti službenu web stranicu, www.putnikofer.hr, kako bih stvorio centralno mjesto za sve ljubitelje putovanja, a potom i prirode, izleta, lijepih priča, gastronomije i ekologije. Mjesto na kojem će se ljudi osjećati dobro i na kojem će otkriti neko novo odredište, pročitati inspirativnu i pozitivnu priču, doznati pokoji savjet i preporuku…

U kratkom vremenu postao je jedan od najpopularnijih medijskih kanala posvećen putovanjima. Kako ti je to pošlo za rukom? Tko sve stoji iza portala i društvenih mreža?

– Putni Kofer je u posljednjih nekoliko mjeseci postao broj 1 medijski kanal o putovanjima na čak tri društvene mreže u Hrvatskoj – Instagram, TikTok i Viber – s više od 275.000 pratitelja, a samo u srpnju naše objave na portalu i društvenim mrežama pročitalo je i vidjelo više od 5 milijuna korisnika. Nije bilo lako podizati projekt paralelno uz drugi posao.

U vrijeme kada sam pokrenuo Putni Kofer radio sam u najvećoj regionalnoj medijskoj agenciji, Real grupi, no nakon nekoliko mjeseci moj radni dan trajao je sve duže i duže, ponekad čak i po 15-16 sati dnevno. Ubrzo sam odlučio dati otkaz i posvetiti se isključivo Putnom Koferu.

A kako mi je sve pošlo za rukom? Mislim da je moja upornost i neodustajanje u ključnim trenucima glavni uzrok, no i znanje koje sam ‘pokupio’ u medijskog agenciji na poziciji strateškog menadžera, i prije toga na Novoj TV u odjelu marketinga, svakako je pridonijelo stvaranju uspješnog projekta.

Iza portala Putni Kofer i naših društvenih mreža danas stoji iznimno talentirana ekipa ljudi. Jedna od ključnih osoba koja mi je velika potpora je Lana Mindoljević, koja je nedavno preuzela ulogu glavne urednice i direktorice komunikacija Putnog Kofera. Lana je novinarka s više od 18 godina iskustva u medijima. Njen bogati radni vijek obuhvaća novinarski i urednički rad u Jutarnjem listu, kao i vođenje brojnih projekata unutar medijske kuće Hanza Media. Njezino stručno i iskustveno znanje donosi veliku vrijednost našem portalu, ali i cijelom timu.

Uz Lanu i mene kao osnivača, imamo tim stručnjaka koji nas podržava u svakodnevnom radu. Leo Jagušt je naša tehnička podrška, a Martina Tomić se brine za prodaju. Darko Hozjak također vodi brojne projekte, a Kristina Kozić nam pomaže oko ideja za društvene mreže. Angažiramo i nekoliko vanjskih novinara po potrebi kako bismo osigurali raznovrsnost i kvalitetu našeg sadržaja.

Odluka je ‘pala’

Imaš bogato radno iskustvo u medijima i menadžerskim pozicijama. Kako si se odlučio ostaviti tadašnji posao i posvetiti samo Putnom koferu? Je li pisanje o putovanjima dovoljno da se može zarađivati za život?

– Istina je da sam u periodu dok sam bio zaposlen u drugoj firmi osjećao da mi nedostaje slobodnog vremena za sebe i druge aktivnosti koje me ispunjavaju. Rad na Putnom Koferu je za mene postao više od posla, postao je ljubav i strast prema istraživanju i dijeljenju tih iskustava s drugima. Želja za slobodnim vremenom i mogućnost da se posvetim onome što volim doveli su me do odluke da dam otkaz i da se posvetim samo Putnom Koferu.

Često me pitaju je li pisanje o putovanjima dovoljno da se može zarađivati za život. Mogu reći da je odgovor na to pitanje potvrdan – naravno da jest. Uvjerio sam se da ako si uporan, predan i konstantno težiš prema svojim ciljevima, rezultati brzo dolaze. To vrijedi ne samo za pisanje o putovanjima, već i za sve aspekte života.

Od svih destinacija na kojima si bio, što te najviše oduševilo? Voliš li više putovati po Lijepoj našoj ili vani?

– Od svih destinacija koje sam posjetio najviše mi se svidjela Korzika, francuski otok na kojem vrijeme kao da je stalo. Jednostavno, Korzika ima sve – moćne planine, pješčane plaže, srednjovjekovne gradiće, vrlo ukusnu hranu i vrhunska vina, neobične krave koje lutaju po otoku, povijest, kulturu… I taj mediteranski šarm koji mene vuče. Fascinantan je Kopengahen, divan je i London i Pariz i sve te velike metropole o kojima većina ljudi sanja, no sebe u mirovini mogu zamisliti jedino u nekom malenom mjestu pored mora, u kamenoj kući, s predivnim pogledima na zelenilo i plavetnilo. A upravo sam sve to osjetio na Korzici i jedva se čekam vratiti!

Od početka korone, više sam bio usmjeren na putovanja po Hrvatskoj. To je bilo vrijeme kada sam se posvetio istraživanju i upoznavanju svih ljepota koje naša zemlja pruža. Samostalna putovanja i rad na brojnim projektima s klijentima na Putnom Koferu omogućilo mi je da doživim raznolikost Hrvatske na puno dubljoj razini. Putujući od Slavonije i Baranje, preko Podravine, Bilogore, Moslavine, Zagorja, Like i Gorskog Kotara pa sve do Istre i Dalmacije, doslovno smo obišli cijelu Hrvatsku i zaljubili se u brojna mjesta.

Otkrili smo nevjerojatne ljepote koje skriva unutrašnjost Hrvatske, s bogatom poviješću koja je vidljiva na svakom koraku. Također, brojne manifestacije, događanja i atraktivne ponude za aktivan odmor, kao i prekrasni dvorci, obogatili su naša putovanja.

Naravno, i dalje uživam u putovanjima izvan Hrvatske i otkrivanju novih kultura i destinacija. Međutim, sve više shvaćam koliko je Hrvatska posebna i bogata ljepotama koje je vrijedno istraživati. Postao sam svjestan da vrijednosti i bogatstvo naše zemlje često možemo potpuno previdjeti zbog usmjerenosti na inozemna putovanja.

Top lokacije

Navedi nam svoje top 3 lokacije u Hrvatskoj.

– Jaaaako teško pitanje. Ja ću početi nabrajati, a vi me prekinite. 😊 Lubenice na Cresu, Pitve i Vrboska na Hvaru, Hum u Istri, Komiža na Visu, Buzet, Osijek, dolina Neretve, Šibenik…

Gdje je najbolja hrana, a gdje ljudi?

– Maloprije sam spomenuo Korziku i, definitivno, na tom francuskom otoku jede se najbolje! Sir, pršut, njihove kobasice, tradicionalni specijaliteti, domaće vino… Ničega ne nedostaje i sve je preukusno! A što se tiče najboljih ljudi, svaka regija ima svoje posebnosti.

Na mojim putovanjima susreo sam nevjerojatno ljubazne i srdačne Španjolce, koji su uvijek spremni dočekati vas raširenih ruku. Ako tražite organiziranost i red, Danci su definitivno najbolji primjer, te su uvijek susretljivi i spremni pomoći. Kada se radi o toplini i gostoljubivosti, Slavonci su iznimno srdačni. Također, ne mogu ne spomenuti Dalmatince, čiji je duh zaigran i humorističan. Njihova opuštenost i sposobnost da vas nasmiju uvijek će vam uljepšati boravak na tom prekrasnom dijelu Hrvatske.

 „Ljudi nas mole da ne otkrivamo skrivene bisere“

Javljaju li vam se ljudi tražeći dodatne savjete kada planiraju putovanje?

-Ljudi nam se svakodnevno javljaju u potrazi na konkretnim preporukama izleta, gradova, mjesta za pojesti dobar ručak ili večeru, ali isto tako često nam pišu i mole da ne otkrivamo ‘skrivene bisere’ u Hrvatskoj, kako ih masovni turizam ne bi preplavio. No, vjerujem da ih turizam neće uništiti. Ona nemaju razvijenu infrastrukturu niti veliki broj smještajnih objekata. Potrebno je samo mudro upravljati turističkom strategijom i iskoristiti ih za još bolju promociju Lijepe Naše u svijetu.

„Treba osigurati da naše cijene prate kvalitetu usluga“

Ide li hrvatski turizam u dobrom smjeru?

– Hrvatski turizam djelomično ide u dobrom smjeru, ali postoji prostora za poboljšanje. U posljednja dva mjeseca, svjedoci smo kako svi svjetski mediji pišu o tome kako smo postali izrazito skupa destinacija. To ukazuje na veliku potražnju za Hrvatskom, ali također donosi i izazove, poput pitanja o održivosti i ravnoteži između cijena i kvalitete usluga.

Jedan od ključnih aspekata koji bi trebali prioritetno raditi jest osigurati da naše cijene prate kvalitetu usluga koje pružamo. Kako bismo održali i unaprijedili našu reputaciju kao poželjne turističke destinacije, važno je da turisti osjete da dobivaju vrijednost za svoj novac. Stoga, trebali bismo kontinuirano težiti podizanju kvalitete ponude i usluga kako bismo opravdali svoju poziciju na turističkoj karti svijeta.

Istovremeno, treba naglasiti da postoji pozitivan pomak u hrvatskom turizmu, posebno kada je riječ o ponudi na kontinentu. Brojne regije, poput Baranje, Zagorja i Gorskog Kotara, kontinuirano rade na unapređenju svojih turističkih sadržaja. Ovaj segment domaćeg turizma sve više privlači posjetitelje različitih generacija, stvarajući inovativne doživljaje i aktivnosti.

Mislim da je upravo ovaj segment domaćeg turizma ključan za potpunu i cjelogodišnju priču o Hrvatskoj kao destinaciji. Kako bismo se brendirali kao zemlja koja pruža pregršt doživljaja i aktivnosti tijekom cijele godine, trebamo nastaviti ulagati u razvoj ovih regija i njihovu promociju. Na taj način, Hrvatska može postati prepoznatljiva turistička destinacija koja privlači goste tijekom svih 365 dana u godini.

Nomadski način života

Kako izgleda ‘nomadski’ način života? Uz sve ljepote, je li i naporno?

– Jedan od najvećih užitaka ovog posla je raznovrsnost i mogućnost putovanja. Moja svakodnevica može izgledati tako da započnem jedan tjedan na prekrasnom Krku, a već sljedeći tjedan sam u potpuno drugoj državi. Naravno, gledano iz perspektive promatrača, ova sloboda i putovanja zvuče iznimno idealno, što i jest.

No, valja napomenuti da posao donosi i puno odgovornosti i izazova. Iako je uzbudljivo istraživati različite destinacije i doživljavati nove kulture, iza svega toga stoji puno planiranja, organizacije i posvećenosti.

Unatoč čestim putovanjima, želim zadržati povezanost sa svojim projektom, što znači da dosta vremena provodim u Zagrebu, u svom malom uredu. Ondje se posvećujem kreiranju sadržaja za Putni kofer, održavanju komunikacije sa suradnicima i pratiteljima te vođenju ostalih aspekata posla.

Ponekad to može biti izazovno, ali kada radite posao koji volite i koji vas ispunjava, sve to postaje dio iznimno pozitivnog iskustva.

Koji su ti daljnji planovi i radiš li na nekim novim projektima?

– Uvijek smo u potrazi za novim idejama i sadržajima koji će zainteresirati naše čitatelje. Nedavno smo uveli dvije nove rubrike – Hrana & Piće te Ekologija. One su već sada postale izrazito popularne i bilježe izvrsne rezultate, te privlače sve više ljudi iz dana u dan. Naš glavni cilj je biti uvijek aktualan i svakodnevno pružiti zanimljiv i pozitivan sadržaj našim čitateljima.

Želimo im pružiti priliku da se maknu od negativnih vijesti koje često dominiraju nacionalnim portalima, te im omogućiti da se osjećaju dobro i inspirirano dok pretražuju našu stranicu.

Kroz toplu i pozitivnu ljudsku priču, pružanje dobrih savjeta i preporuka, kao i korisnih informacija, želimo stvoriti mjesto na kojem naši posjetitelji mogu pronaći vrijednost i užitak. U budućnosti, planiramo nastaviti širiti tim, razvijati sadržaj i pokrenuti još neke zanimljive projekte (o tome ćemo uskoro).

Radimo s puno entuzijazma i strasti, jer nam je zadovoljstvo naših čitatelja najvažnije i pokretač našeg uspjeha. A prepoznao je to i SimilarWeb, vodeće svjetsko neovisno istraživanje, koji nas već četvrti mjesec zaredom svrstava na 2. poziciju najposjećenijih nacionalnih travel web stranica – tik iza Bookinga!

Ljepota i bogatstvo Neretve

Doma je najljepše. Vrijedi li ova izreka i za tvoju Neretvu?

– Porijeklom sam iz Ploča, ali živim već više od 10 godina u Zagrebu. Tijekom života, stvarao sam veze s različitim gradovima, poput Zadra i Ljubljane gdje sam živio ukupno četiri godine, pa u sebi osjećam spoj svega toga. Zagreb mi je prirastao srcu i pruža sve što mi je potrebno, ali ne mogu zanemariti činjenicu da je dolina Neretve zaista prekrasna.

Okolica grada Ploča krije ljepote svjetskih razmjera. Teško je pronaći drugo mjesto u svijetu gdje na manje od kilometra možete uživati u jezerima, rijeci i moru, kao što je to moguće na jugu Hrvatske. Iako postoji nekoliko izazova, poput luke koja može utjecati na okoliš, Baćinska jezera, ušće Neretve i Jadransko more zasigurno pružaju jedinstveni ugođaj i smatram da su zaista vrijedni vašeg posjeta.

Neretva i okolna područja imaju nevjerojatan potencijal za postati središte aktivnog odmora, gastronomije i uživanja u prirodi u cijeloj Hrvatskoj. To je mjesto koje nudi prekrasne mogućnosti za istraživanje, opuštanje i povezivanje s prirodom. Ako još niste posjetili ovo područje, toplo preporučujem da dođete i sami se uvjerite u njegovu ljepotu i bogatstvo.

Savjeti zlata vrijedni

 I za kraj, savjet našim čitateljima, na što je najvažnije misliti pri planiranju putovanja i odabiru destinacije?

– Danas je zaista lako putovati. I svi oni koji misle da za jedan takav pothvat trebaju tisuće eura, spomenuo bih samo kako sam u Berlin putovao iz Pule za 4 eura (povratna karta), iz Zagreba za Milano za 20 eura, a iz Trsta za Siciliju za svega 14 eura. Potrebno je samo biti fleksibilan u odabiru datuma, a najbolje je rezervirati i karte i smještaj pola godine unaprijed.

Nakon što ste obavili rezervacije, prepustite se gradu. Moj savjet je da ne istražite sve na internetu prije polaska, ostavite nešto da vas u potpunosti iznenadi. Iznajmite bicikl i lagano istražujete grad, zavucite se u skrivene uličice, pitajte lokalce za preporuku restorana, konoba, kafića…Jer oni ipak znaju najbolje!

Pri planiranju putovanja, posebno ako idete u manje poznatu destinaciju, istražite kulturne događaje i festival koji se tamo odvijaju tijekom vašeg boravka. To vam može omogućiti uvid u lokalnu kulturu i tradiciju, te vam pružiti jedinstveno iskustvo.

Također, pokušajte putovati izvan glavne sezone kako biste izbjegli gužve i uštedjeli novac na smještaju i prijevozu. Također, uvijek imajte na umu da je najvrijednije putovanje ono koje vam ostavlja dovoljno slobodnog vremena da se opustite i spontano istražujete, bez preopterećenosti planiranjem svakog trenutka.

Tekst: TINA GOTOVAC / Foto: Putni kofer

Zadnje objavljeno