-

Danas se obilježava 32. obljetnica osnivanja 116. brigade HV-a

Na Gradskom groblju sv. Ivana Nepomuka u Metkoviću jutros je počelo obilježavanje 32. obljetnica osnivanja 116. brigade HV-a.

Pred Središnjim križem vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Metkovića na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, predstavnici zapovjedništva brigade, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, političkih stranaka i policije.

U 18 sati u crkvi sv. Ilije bit će služena i misa za branitelje.

116. neretvanska brigada Hrvatske vojske ustrojena je 17. studenoga 1991. U njen sastav ušla je većina manjih, već ustrojenih postrojbi, a između ostaloga i ‘A’ satnija ZNG Metković – prva djelatna postrojba ustrojena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Metkoviću je ustrojeno zapovjedništvo i 1. bojna, u Opuzenu 2. bojna, u Pločama 3. bojna, u Novim selima 4. bojna, a u Blacama 1992. Stolačka bojna. Brigada je imala ogroman doprinos u obrani doline Neretve i dubrovačkoga područja, a njezini pripadnici kasnije su se borili u akcijama diljem Hrvatske. Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, od čega ih je 52 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

Foto: metkovic.hr

A ŠTO REĆI?! Taste Atlas neretvanski brudet uvrstio na listu najgore ocjenjenih jela u Hrvatskoj

TASTE ATLAS objavio je listu od sto najgore ocijenjenih jela u Hrvatskoj. Na njoj su se našla neka slatka, ali i neka slana jela, kao i alkoholna pića. U prvih deset najgorih su čak dva jela iz naše županije, a na ovoj ne baš omiljenoj listi našla su se još tri jela s našeg područja, prenosi Dubrovački vjesnik.

10. Mandulat

Mandulat ili bademovac tradicionalna je slastica iz Dalmacije, slična talijanskom torroneu i turskoj halvi. Ovaj kolač bez pečenja pravi se od meda i badema, kombinacije koja rezultira nevjerojatno slatkim i kaloričnim užitkom, koji se može konzumirati kao desert ili kao međuobrok.

9. Granatir

Granatir ili grenadir marš jednostavan je obrok koji se sastoji od tjestenine, luka i krumpira, a uz to se jako začini mljevenom paprikom. Zbog jeftinih sastojaka i visokog udjela ugljikohidrata, ovo je jelo predstavnik seljačke kuhinje u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji, gdje se i danas priprema. Ako se tjestenina radi bez jaja, ovo je jelo pogodno i za vegane.

8. Gemišt

Gemišt je hrvatsko piće napravljeno od bijelog vina i gazirane mineralne vode. Za njegovu pripremu dovoljno je samo pomiješati dva dobro ohlađena sastojka u čaši. Preporučuje se koristiti suha bijela vina viših kiselina kao što su rajnski rizling, graševina, škrlet, moslavac i kraljevina.

Naziv “gemišt” potječe od njemačke riječi gemischt, što znači “miješano”. Ljeti je posebno popularan u središnjoj Hrvatskoj, a doznaje se da su kontinentalni Hrvati u gemištu uživali još u 19. stoljeću.

7. Imotska torta

Ovaj tart s dugogodišnjom tradicijom potječe iz Imotskog, a sastoji se od podloge od prhkog tijesta i aromatičnog nadjeva od badema. Oba su dijela tarta obilno začinjena raznim začinima i različitim vrstama alkohola, od prošeka ili bijelog vina u tijestu do likera od višnje koji se koristi u nadjevu.

6. Neretvanski brudet

Od brojnih varijanti hrvatskog brudeta, onaj koji potječe iz neretvanskog kraja smatra se jedinstvenim jer se u njemu najčešće koriste jegulja i žabe, dvije tradicionalne namirnice s ovih prostora. Kažu da svako selo u regiji ima drugačiji recept, ali osnovna verzija uključuje temeljito očišćene komade jegulje i žabe koji se pirjaju na maslinovom ulju, luku i češnjaku.

Kasnije se kuhaju u kombinaciji temeljca od morskih plodova, umaka od rajčice i bijelog ili crnog vina, uz dodatak svježe rajčice, čili papričice i malo octa. Iako tradicija sugerira korištenje jegulja i žaba, jelo se obično obogaćuje i drugim vrstama ribe.

5. Krvavice

Krvavice su kobasice koje se proizvode u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice u Zagorju, Istri, Dalmaciji, Slavoniji i Baranji. Osim u Hrvatskoj, prave se i u Sloveniji i Srbiji. Izrađuju se kuhanjem svinjske krvi, kože i iznutrica s rižom i heljdinim, ječmenim ili kukuruznim brašnom, za razliku od većine drugih europskih krvavica, koje se pune zobi ili zobenim pahuljicama.

Postoji mnogo varijanti krvavica i svaki kuhar ima svoj recept, pa sastojci mogu varirati. Nazivi također variraju, a zovu ih još divenice, devenice ili kulenice. Ove se kobasice tradicionalno konzumiraju tijekom zime, kada se uz njih često jedu kiseli kupus i kombinacija kuhanog krumpira i pirjanog luka, poznata kao restani krumpir.

4. Istarska supa

Istarska supa možda se zove supom, no ova neobična kombinacija sastojaka nema mnogo dodirnih točaka s tradicionalnom juhom. Jelo se priprema u glinenom vrču zvanom bukaleta, a kombinira začine, maslinovo ulje i zagrijano crno vino, po mogućnosti domaće sorte teran.

Supa je upotpunjena grilanim šnitama kruha koje ostavimo da se umaču u aromatičnu juhu. Prilikom posluživanja vino se polako pijucka, a kruh se obično jede žlicom. Nekad popularno jelo, koje se uglavnom kuhalo kako bi se ljudi ugrijali tijekom zime, danas se smatra jednom od autohtonih delicija ovog kraja.

3. Stonska torta

Glavni sastojak ovog bogatog kolača je vrsta tjestenine koja se zove makaruli, a njihov je oblik sličan tjestenini penne. Tradicionalno se pripremaju u okruglim kalupima, kao podloga se koristi tanki sloj tijesta, a kuhani makaruli se iznutra slažu zajedno s mirisnom mješavinom mljevenih badema ili oraha, ribane čokolade, cimeta i limunove korice.

Cijela kombinacija se prelije mješavinom otopljenog maslaca i jaja, a kolač se zamota tijestom. Kao što i samo ime govori, ova torta je prepoznatljiva slastica grada Stona, ali se često priprema i u cijeloj regiji.

2. Kruh, mast i paprika

Kruh, mast i paprika hrvatski je specijalitet koji je na vrhuncu popularnosti bio ratnih devedesetih, iako polako doživljava renesansu na hrvatskim božićnim sajmovima, jer je ipak riječ o tipičnom zimskom snacku.

Sastoji se od deblje kriške kruha premazane slojem svinjske masti, s malo soli i mljevene crvene paprike na vrhu. Jeftin i iznimno jednostavan, ovaj snack često se smatra obrokom za siromahe. No, na ovom su obroku u devedesetima odgajane cijele generacije ljudi.

1. Švargl

Tlačenica je vrsta prešane svinjske kobasice koja se pravi najčešće od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, otkošti i nareže na komade, a potom se začini i pomiješa s malo tekućine od kuhanja prije nego što se nadjene u čisti svinjski želudac ili crijevo. Začini koji se koriste za meso razlikuju se od regije do regije, ali najčešće uključuju sol, crni papar, slatku ili ljutu papriku i češnjak.

Nadjevena kobasica se kuha u vodi na laganoj vatri, a zatim se ohladi i preša. Poznat i pod drugim imenima, uključujući švargl, presvuršt ili prezvuršt, ovaj se mesni proizvod može konzumirati nakon što je skuhan i prešan ili se može sušiti u tradicionalnim pušnicama do dva tjedna.

Ovo je deset najgorih, a na popisu od njih sto našli su se i na 26-tom  mjestu cukarini s Korčule, Rozata također nije dobro prošla pa je zauzela dvadeseto mjesto među sto najgorih, a na mjestu broj 19 su žrnovski makaruni.

PROGRAM | Proslava blagdana sv. Nikole, svečanu sv. misu predvodit će nadbiskup Zdenko Križić

Proslava blagdana nebeskog zaštitnika Župe sv. Nikole u Metkoviću počet će trodnevnicom, a svečano misno slavlje 6. prosinca predvodit će nadbiskup Zdenko Križić.

PROGRAM:

  • 3. prosinca – prvi dan trodnevnice – sv. misu u 18 sati predvodit će don Mislav Šaškor, župnik Župe Kraljice Mira – Makarska čiji će zbor predvoditi pjevanje
  • 4. prosinca – drugi dan trodnevnice – sv. misu u 18 sati predvodit će don Jozo Gojsalić, župnik Župe sv. Mihovila – Omiš čiji će zbor predvoditi pjevanje
  • 5. prosinca – uočnica blagdana sv. Nikole – sv. misu u 18 sati predvodit će don Slovko Volarević, župnik Župe sv. Mihovila – Trilj, pjevanje predvodi zbor mladih.
  • 6. prosinca – blagdan sv. Nikole biskupa – svečano misno slavlje s procesijom u 10:30 predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić. Nakon sv. mise bit će blagoslov djece, vozila, čašćenje relikvija i podjela darova za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole. Večernja sv. misa i blagoslov djece je u 18 sati nakon koje je podjela darova djeci do 4. razreda osnovne škole.

3. NL JUG | Neretva je pobjedom zaključila jesenski dio prvenstva

Odigrano je sedam utakmica 15. kola 3. NL jug, ostale su za odigrati još dvije utakmice da kompletiramo jesenski dio prvenstva.

Zadar na odmor odlazi kao lider, preokretom u Klisu došli su tri boda koja su ih zadržala na vrhu. Junak je tricom ispratio Neretvanac, samo bod su iza Zadra i imaju velike ambicije u drugom dijelu, objavio je Dalmatinski nogomet.

Na trećem mjestu je Zagora koja je do 53. minute Splitu postigla pet pogodaka, bila je to velika dominacija aktualnih prvaka i teško je nabrojati koliko su opasnih napada imali. Maretić je s dva gola došao do brojke od 12 golova i vodeći je topnik lige.

Vodice su na krilima boda u Zadru razbile Omiš, a treba napomenuti kako je golman gostiju Vojnović obranio još dva kaznena udarca. Imaju na Račicama razloga za slavlje, Klaudio Vuković je podignuo momčad, a na proljeće se očekuju još bolje predstave.

Dva puta je Hrvatski Vitez vodio u Ivanbegovini, činilo se da će mirno utakmicu privesti kraju, ali na kraju su ispustili i bod koji su držali do 92. minute kad se još jednom ukazao Ronaldo iz Poljica, Petar Kljenak.

Neke utakmice nisu ni počele, a Neretva je protiv GOŠK Dubrovnik vodila 2:0. Taj rezultat ostao je do samog kraja pa je Neretva popravila plasman, dok su Gospari ostali posljednji, ali nisu bez šansi na proljeće. Prema viđenom u nekoliko posljednjih kola, jači su od Splita koji je bez glave i repa, u posljednje četiri utakmice su primili čak 15 golova.

Loš start je zaboravljen u Kaštel Gomilici, igrači Siniše Jalića gaze i dalje pa je za njih šteta što je pauza jer kako igraju za dva, tri kola bi puhali za vratom Zadru.

REZULTATI:

  • Zagora – Split 5:0 (Tarabarić 13′, Krajina 26′, 31′, Maretić 45′, 53′)
  • Vodice – Omiš 4:0 (Prpić 9′, Malenica 66′, Spahija 75′, Fuštin 83′)
  • Uskok – Zadar 1:2 (Kapetanović 39′ // Serbinov 45′, Jurić 57′)
  • Kamen – Hrvatski Vitez 3:2 (Kljenak 26′-11m, 90’+2, Tipurić 47′ // Jordan 18′, 31′)
  • Neretva – GOŠK Dubrovnik 2:0 (Barišić 2′, Crnčević 5′)
  • GOŠK Kaštela – Primorac 2:0 (Bušić 36′-11m, Budimir 90’+3)
  • Junak – Neretvanac 3:0 (Mastelić 10′, Vrdoljak 39′, Plavša 85′)

 

HZMO: U ponedjeljak jednokratna isplata zaposlenim umirovljenicima

U ponedjeljak 27. studenoga bit će isplaćeno jednokratno novčano primanje korisnicima mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

U skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 14. rujna 2023., jednokratno novčano primanje (JNP) u ovoj isplati dobit će 5 389 korisnika, i za to je osigurano 411.100,00 eura iz Državnog proračuna.

Za 146 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu do 300 eura isplatit će se 160 eura jednokratno, i za to je osigurano 23.360,00 eura:

– za 671 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu od 300,01 do 435 eura isplatit će se 120 eura jednokratno, i za to je osigurano 80.520,00 eura,

– za 1 645 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu od 435,01 do 570 eura isplatit će se 80 eura jednokratno, i za to je osigurano 131.600,00 eura, a

– za 2 927 korisnika s mirovinom od 570,01 do 700 eura jednokratno će se isplatiti 60 eura, i za to je osigurano 175.620,00 eura iz državnog proračuna.

JNP korisnicima mirovina do sada je isplaćeno u ukupnom iznosu od 373.609.769,33 eura, javlja HZMO.

Agro etno park i DMC Neretva Autentica – predstavljanje Doline Neretve u Poljskoj

Tijekom ovog vikenda u Varšavi se održava 29. Međunarodni turistički sajam – TT WARSAW, na kojem dolina Neretve opet ima svoje predstavnike. Agro etno park i DMC Neretva Autentica ponovno promoviraju ljepote našeg kraja.

Ovaj prestižni turistički sajam okuplja oko 200-tinjak izlagača iz cijeloga svijeta, a posjećuje ga čak više od 15 000 ljudi. Sudjelovanje na sajmu jedinstvena je prilika za upoznavanje s najnovijim trendovima na turističkom tržištu i uspostavljanje poslovnih kontakata, a svoje ponude predstavljaju hoteli, agroturistička gospodarstva, nacionalne turističke organizacije, putničke agencije, prijevozničke tvrtke, zračne luke, osiguravatelji, internetski portali i turističke publikacije.

Osim Agro etno parka i DMC-a, svoj doprinos u promociji doline Neretve dali su i poznati poljsko-hrvatski travel blogerski par Prawdziwa Chorwacja.

Posebno treba istaknuti kako su sajam posjetili i predstavnici Hrvatske ambasade u Poljskoj koji su ugostili hrvatske izlagače na kratkom svečanom primanju.

Hrvoje Livaja ponovno imenovan za predsjednika Uprave Luke Ploče

Tvrtka “Luka Ploče”, koncesionar velike dalmatinske luke koja je lani ostvarila povijesno visok prihod i rekordni prekrcaj od 5,5 milijuna tona, objavila je nove informacije vezane uz poslovodstvo., javlja Slobodna Dalmacija

Na sjednici Nadzornog odbora je Hrvoje Livaja je ponovno imenovan za predsjednika Uprave kompanije, s trajanjem mandata od 1. veljače 2024. do 31. siječnja 2029. godine.

Hrvoje Livaja obnaša spomenutu dužnost od veljače 2019. godine, a počeo je kompleksan proces transformacije kompanije prema održivom poslovanju.

– Ponosan sam na rezultate i velike pomake koje smo svi zajedno postigli u posljednjih pet godina. Mislim da smo napravili značajan zaokret u svakom segmentu poslovanja te odnosu prema zajednici u kojoj poslujemo.

Nastavljamo u istom smjeru, a cilj je završiti transformaciju “Luke Ploče” u potpuno održivu kompaniju, koja će biti spremna i otpornija odgovoriti na sve izazove budućnosti. Konkretno, u fokusu su iduća faza projekta kontejnerskog terminala, završetak digitalne transformacije koja će omogućiti da Ploče postanu pametna luka povezana 5G mrežom te jače ulaganje u okoliš – poručio je čelnik tvrtke čiji je većinski vlasnik Pavao Vujnovac, jedan od najvećih hrvatskih poduzetnika koji u javnosti nosi i titulu “kralja plina”.

Danas je sv. Kata, mogao bi nam i snijeg na vrata!

Danas je sv. Kata! Narodna poslovica Sveta Kata, snijeg na vrata! upućuje na početak zime pa možemo reći da je ove godine to upravo tako – hladnoća uz jaku buru, u gorju snijeg, a pokoja pahuljica mogla bi dolepršati i u niže krajeve.

Katarina (grč. Aikaterina – ona koja je čista) Aleksandrijska, poznata i kao Sinajska, mučeničkom smrću posvjedočila je vjeru u Krista 307. godine za vrijeme cara Dioklecijana.

Za vrijeme vladavine cara Dioklecijana po svim rimskim provincijama bjesnilo je strašno progonstvo. Ono je bilo naročito okrutno u Egiptu, koji su nazivali Kinom staroga svijeta. O tim mučenicima nastali su kasnije legendarni izvještaji, takozvani Passiones, koji su gotovo uvijek više plod pobožne mašte, nego točni povijesni podaci o dotičnim osobama. Radilo se o legendama kojima je bilo više stalo do pobude, nego do povijesti. Isto, na žalost, moramo ustanoviti i za Passio sanctae Catharinae martyris.

Budući da se radilo o jednoj kršćanskoj djevici visokog položaja, veoma inteligentnoj, lijepoj, kako na tijelu tako i na duši, njezino je mučeništvo, što ga je podnijela u Aleksandriji, još više djelovalo na pučku maštu pa se tako o njoj i rodila legenda i to u raznim inačicama. Jedna je od njih i ova:

Slikovni rezultat za samostan sv katarine sinaj
Samostan sv. Katarine na Sinaju

Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio se u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te oženiti Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se preodlično govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo. U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu jer ih je Maksimin stavio na muke i pogubio. Ne mogavši Maksimin slomiti Katarinu, razbjesnio se i dao načiniti strašno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je mučenica odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava.

Prema legendi, koja je obišla cijeli svijet, anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga sahranili. Na tom mjestu podignut je kasnije slavni samostan sv. Katarine koji postoji još i danas.

Sv. Katarina je zaštitinica filozofa, teologa, učitelja, studenata, djevojaka…

Slikovni rezultat za sveta katarina
Crkva sv. Katarine u Zagrebu

U srednjem vijeku sv. Katarinu su osobito slavili studenti filozofije. Tako su i isusovci, koji su u Zagrebu otvorili gimnaziju, koja je kasnije prerasla u sveučilište, uz svoj kolegij sagradili krasnu baroknu crkvu sv. Katarine, koja je biser sakralne umjetnosti. Ta se crkva naziva akademskom, a u njoj se već dugom tradicijom do dana današnjega veoma svečano slavi blagdan sv. Katarine. Svetu Katarinu Aleksandrijsku svojom zaštitnicom drže filozofi, teolozi, branitelji vjere, nastavnici, studenti, izdavači knjiga. Zaštitnica je viših škola i knjižnica.

Zbog ljepote i čestitosti postala je uzorom i zaštitnicom djevojaka. Zatvorenici je zazivaju jer je i sama bila zatočena. Zbog sprave na kojoj je bila mučena izabrale su je za zaštitnicu i neke cehovske udruge, poput kolara. Kao jedna od četrnaest svetih zaštitnika u prvom redu je zaštitnica za bolesti jezika. Zaštitnicom je bolesnika i bolnica od nesretnih slučajeva, osobito od pobačaja ili komplikacija tijekom poroda.

Piše: Josip Antolović SJ/Bitno.net

U nedjelju će se održati ‘Neretvanska petica’ – nastupit će 200 trkača iz 6 zemalja

U organizaciji BK Metković i TK Neretva run u Metkoviću će se sutra (nedjelja, 26. studenoga) održati trkačka manifestacija Neretvanska petica.

Događaj se sastoji od dvije utrke – Neretvanska petica na 5000 m i Građanska Run & Walk utrka na 2800 m. Start utrka je pored Lučkog Mosta, a trči se preko Male Rive i Šetališta 116. brigade HV-a i nazad za utrku ili šetnju od 2800 m te dvokružno za utrku od 5000 m.

Na utrke je prijavljen maksimalan broj od 200 natjecatelja. Na građanskoj utrci sudjelovat će njih 50, a na utrci od 5 km njih 150. Natjecatelji dolaze iz šest europskih država – RH, BiH, Grčke, Norveške, Srbije i Slovenije. Osim nagrada najbržima, organizatori su pripremili i nagrade za najbržu Metkovku i Metkovca, najmlađega i najstarijega natjecatelja te brojne ostale paket nagrade.

Preuzimanje startnih pozicija te kulturno-zabavni program u Gradskome parku započinje u 12 sati, u 13:30 je start građanske utrke, a u 14 sati start utrke na 5 km. Dodjela priznanja i nagrada očekuje se oko 14:30, a zatvaranje manifestacije je oko 15 sati.

Iz TK Neretva run i BK Metković pozivaju sve sugrađane, ali i ostale da dođu u nedjelju u Gradski park te podrže natjecatelje. Pozivamo vas i mi da svojim dolaskom, osim natjecatelja, podržite i, sigurni smo, odličnu organizaciju događaja te uživate u zabavnom programu u Gradskome parku.

OBAVIJEST! Zatvara se promet na križanju Ulice kneza Domagoja s Ulicom don Radovana Jerkovića

U subotu, 25. studenoga vršit će se radovi na rekonstrukciji oborinskog kolektora na križanju Ulice kneza Domagoja sa Ulicom don Radovana Jerkovića. Promet navedenim križanjem bit će zatvoren za sav promet.

Predviđeno trajanje radova tj. zatvaranje ulice je od 7h do 16h. Mole se građani da koriste alternativne pravce kretanja, poručuje izvođač radova, tvrtka Comsa.

Zadnje objavljeno