-

Upute HZJZ-a: Evo kako bi trebao izgledati rad kafića, restorana i drugih ugostiteljskih objekata

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19.

Radi sprječavanja širenja infekcije potrebno je u navedenim objektima osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

Organizacija rada

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Posluživanje hrane i pića

Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Zaposlenik koji poslužuje gosta na vanjskim prostorima samog objekta. Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja

U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji kada nije potrebno da članovi iz iste obitelji tijekom boravka u ugostiteljskom objektu održavaju razmak od 1,5 m. Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru. Ostale mjere fizičke udaljenosti vezane uz obiteljske ili druge grupe posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i za sve druge ugostiteljske objekte.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja

Odnosi se na prodajno i uslužno osoblje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se prostorno osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe, odnosno ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Čišćenje i dezinfekcija prostora

Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.

Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Upute za čišćenje i dezinfekciju prostora dostupne su na sljedećim poveznicama:

  • Bez oboljelih od bolesti COVID-19 – ovdje.
  • Osobe pod sumnjom ili oboljele od bolesti COVID-19 – ovdje.
  • Ostale opće mjere prevencije širenja bolesti COVID-19 dostupne su ovdje.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika

Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Maske za lice. Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste.

Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su na poveznici.

Poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice.

Obavijest o prekidu opskrbe vodom zbog radova…

Iz komunalnog poduzeća Metković d.o.o. obavještavaju korisnike vodnih usluga da će 8. svibnja 2020. (petak) doći do prekida u opskrbi vodom zbog radova, i to u ulicama:

  • Ive Lole Ribara od 8 do 10 sati
  • Zrinskih i Frankopana (od križanja s Ulicom put Narone do križanja s Ulicom Alojzija Stepinca) od 9 do 15 sati

Korisnici se mole za razumijevanje.

Otvaraju se autoškole i ukida karantena za vozače kamiona

Trenutno je potvrđeno ukupno 2119 osoba zaraženih koronavirusom, a 1601 osoba je ozdravila. U posljednja 24 sata, broj novooboljelih porastao je za 7, izvijestio je danas Nacionalni stožer.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je najavio da će se donijeti još dvije odluke u sklopu mjera popuštanja: otvaraju se autoškole i ukida karantena za vozače teretnih vozila.

DROGA, CIGARETE I POKUŠAJ UBOJSTVA Na području Metkovića i Zagreba uhićene tri osobe, za četvrtom raspisana tjeralica

Zajedničkim radom policijskih službenika Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i policijskih službenika Policijske uprave zagrebačke jučer su uhićene tri osobe, a za četvrtom je raspisana potraga

Jučerašnjim uhićenjem tri muške osobe u dobi od 72, 47 i 44  godine dovršeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje koja se od sredine studenoga prošle godine provodilo na području Metkovića i Zagreba.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da su četvorica osumnjičenih počinila najmanje 23 kaznena djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama na način da su, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, nabavljali veće količine marihuane, kokaina i amfetamina kojeg su dalje prodavali ili posredovali u njihovoj prodaji.

Osim navedenog, 72-godišnjak se sumnjiči da je u studenom prošle godine redovnom autobusnom linijom iz Metkovića uputio paket u kojem se nalazilo 200 kutija cigareta s poreznim markicama BiH, odnosno robu čija je proizvodnja zabranjena ili ograničena, a kojeg je u Zagrebu preuzeo 28-godišnjak.  Zbog navedenog 72-godišnjak je kazneno prijavljen i za kazneno djelo Nedozvoljene trgovine.

Trojica osumnjičenih uhićena su tijekom jučerašnjeg dana na području Metkovića i Zagreba, dok je za jednim od osumnjičenika (30-godišnjakom) raspisana potraga budući je prilikom postupanja prema njemu, na području Susedgrada, vozilom nasrnuo na policijskog službenika nakon čega je pobjegao s mjesta događaja i trenutno je nedostupan.  Policijskom službeniku pomoć je pružena  u KBC Sestre milosrdnice, a 30-godišnjak će zbog navedenog biti prijavljen i za kazneno djelo Teško ubojstvo u pokušaju.

Pretragom domova uhićenih osoba pronađena je digitalna vaga za precizno mjerenje i određena količina kokaina, marihuane, halucinogenih gljiva i ecstasia, a tijekom kriminalističkog istraživanja zaplijenjeno je ukupno 1,8 kg marihuane, 37 g amfetamina, 14,2 g kokaina, manja količina ecstasia, 7,4 g halucinogenih gljiva i 200 kutija cigareta.

Dvojica uhićenih (44-godišnjak i 72-godišnjak) su jutros privedeni pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave dok protiv 47-godišnjaka kaznena prijava slijedi u redovnoj zakonskoj proceduri.

FOTO-PRIČA Od Brštanika do Glavica novim putom za ugodne šetnje i lijepe vidike

Lijepa je naša Neretvanska dolina, ali i divlja, okružena surim stijenama obraslim vegetacijom koju s vremena na vrijeme uništavaju požari.

Novi vidici na Dolinu od veljače su mogući i s novoprobijenog protupožarnog puta na slivanjskom poluotoku, od utvrde Brštanik iznad Opuzena do Glavica, dugog točno 2640 metara. Premda je poprilično ispeglan, njime se ne može proći vozilom. S obje strane se nalaze rampe koje se podižu tek rijetko, za potrebe rasterećenja prometne gužve u vrijeme sprovoda na mjesnom groblju.

Kod Glavica ovaj put se spaja s onim koji se pruža od Jadranske magistrale do Rosnoga Dola. Doznajemo da postoji plan da se ovaj put u Zavali, kod sv. Liberana, spoji s onim što povezuje Moračnu i Kute, u dužini 3,5 km.

Umjereno brzom šetnjom se od rampe do rampe dođe za manje od sat vremena. Rekreativci su je već otkrili u što smo se jučer uvjerili…

Otkazuju se izborni predmeti državne mature

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jučer je uoči sjednice užeg kabineta Vlade kazala kako se uskoro očekuje objava kalendara pisanja državne mature i da se ove godine neće pisati ispiti iz izbornih predmeta.

Ministrica je potvrdila da će se pisati samo ispiti iz obaveznih predmeta.

– Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo obvezni predmeti, nema mjesta za pisanje izbornih predmeta, NCVVO je predložio novi kalendar pisanja obveznih ispita državne mature, MZO dao suglasnost za kalendar i očekujem da NCVVO objavi kalendar, rekla je ministrica za Divjka, prenosi N1.

Najpopularniji izborni predmete svake je godine Fizika, pa ju je i za ovogodišnju maturu prijavilo 7 869 kandidata, donosni portal Srednja.hr. Slijedi Biologija koju je u redovnom roku prijavilo 5 525 kandidata, dok je Politiku i gospodarstvo prijavilo 5 438 pristupnika. Zatim slijedi Kemija s 3 934 prijave, a potom Psihologija koju je odabralo 3 749 maturanata.

MALE GRADSKE PRIČE Korona-kava: Može i ‘s nogu’ dok se ne otvore kafići

Bolje da propadne selo, nego običaj! – svima je dobro znana poslovica. Osim toga, da je navika druga narav, pokazuje nam gradska svakodnevnica.

Običaj ispijanja kave kod nas je ritual kojega se neki teško odriču i u ovo vrijeme epidemije. Nije riječ o nekoliko gutljaja crnoga napitka koji se može spraviti u svakoj kuhinji, već o socijalnom postojanju: Pijem kavu, dakle, postojim!

Naš jutrošnji foto-uzorak nije reprezentativan, nego više pokazuje trendove koji su kod nas prisutni već više od mjesec dana. Kada se već ne može u kafiće, dobra je i kava s nogu na zidići ili kod Mlinara… a mogli bi se uskoro otvoriti!

CRNA STATISTIKA: U prvom kvartalu 2020. nešto manje prometnih nesreća, najviše ginu mladi

Manjem broju prometnih nesreća u prvom kvartalu 2020. godine doprinijele su i mjere koje se provode zbog pandemije COVID – 19 virusa, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu, analiza je koju je jučer objavio MUP.

U četiri prva mjeseca 2020. godine, policija je na području Hrvatske evidentirala manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba. Tako je u navedenom periodu bilo 6.941 prometna nesreća, a u prva četiri mjeseca 2019. 9.128 prometnih nesreća. Poginulo je ukupno 68 osoba, a u prvom kvartalu 2019. 74 osobe. Teško je ozlijeđeno 460 (2019. – 573 osoba), a lakše je ozlijeđeno 2.041 (2019. – 2.856) osoba.

Na području PU dubrovačko-neretvanske u prva četiri mjeseca 2020. g. je evidentirano 113 prometnih nesreća, dok ih je u istom razdoblju 2019.  bilo 191. Smrtno su stradale 2 osobe, isto toliko i u prvom kvartalu 2019. Teško je ozlijeđeno 19 osoba, jednako kao i 2019., dok su lakše ozlijeđene 62 osobe, a 2019. 95 osoba.

Analiza prometnih nesreća

Analizirajući nesreće, razvidno je da su ih većinu prouzročili mladi vozači (do 24 godine starosti), odnosno mlađe osobe, upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa.

Nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera.

Apel roditeljima

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe odnosno mladi vozači, policija poseban apel upućuje roditeljima, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita.

U posljednja dva dana HRZ sudjelovao u tri akcije zbrinjavanja pacijenata

Letačke posade Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) u protekla su 24 sata sudjelovale u tri akcije hitnog zbrinjavanja pacijenata te su ih prevezle u KBC Split.

Posada 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila HRZ-a sudjelovala je u popodnevnima satima u ponedjeljak s helikopterom Mi-8 MTV1 u akciji hitnog prevoženja pacijenta iz Ploča do KBC Split, izvijestilo je u utorak popodne Ministarstvo obrane RH (MORH).

Nakon toga posada je u noćnim satima u utorak dobila novi poziv s otoka Hvara odakle je prevezla jednog pacijenta, a nešto kasnije zbrinuta je još jedna osoba sa Šolte.

Tijekom ove godine letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera prevezle su ukupno 139 pacijenata kroz ostvarena 144 sata naleta.

STAŠEVICA Radovi na energetskoj obnovi zgrade OŠ fra Ante Gnječa u završnoj fazi

Na objektu Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici u završnoj su fazi radovi na energetskoj obnovi.

Radove izvodi tvrtka Jukić Dam iz Sinja, specijalizirana za ovakve vrste poslova, a vrijednost ove investicije iznosi oko 1,5 milijuna kuna. Od toga 2/3 osigurava Dubrovačko-neretvanska županija, a ostatak Fond za zaštitu okoliša preko EU fondova.

Projekt podrazumijeva zamjenu svih vanjskih otvora, postavljanje vanjske izolacije na zgradi, postavljanje LED rasvjete, solarnih kolektora za toplu vodu u južnom dijelu zgrade i sl. Zadovoljstvo skorim završetkom projekta ne krije ravnatelj škole Borio Bustruc, koji je naglasio kako će nakon završetka radova troškovi za električnu energiju i grijanje biti manji za 50 posto.

Zadnje objavljeno