Uspješno je bilo 6. kolo za neretvanske županijske prvoligaše. Maestral je u Kravacu otpuhao Konavljanina s 4:0, u Kominu je Gusar razbio Slogu 3:0, a ONK Metković je u gostima kod Slavena u Grudi uzeo sva tri boda 1:2.
Slaven je poveo već u prvoj minuti preko desetke Đure Turkovića. Metković je izjednačio u 36. minuti golom Luke Borovca. Pobjednički gol je pao pred kraj drugoga poluvremena, u 84. minuti precizan je bio Mario Popić
Trenutni prvak ŽNK Split bio je prejak za Neretvu u 5 kolu. Utakmica Iza Vage završila je 0:6.
Prije utakmice nogometašice Neretve su imale zajedničko fotografiranje u novim dresovima koje je klubu poklonio naš Dario Srna.
Prvo poluvrijeme je završilo 0:1. Metkovke su dobro su parirale aktualnim prvakinjama, posebno se istakla vratarka Jelena Kešina koja je imama nekoliko izvrsnih obrana. Neretva je imala šansu iz indirekta, s nekoliko metara od gola lopta je završila u živom zidu kojega su Splićanke postavile na gol-crtu.
U drugom poluvremenu igračicama Neretve, na čijoj klupi ovoga puta nije bilo zamjena, bilo je sve teže nositi se sa Splićanke koje su na kraju slavile 0:6. Golove su postigle Pezelj (23′), Lubina (49′), Bukač (53′-11m), Pedić (62′), Kalamiza (78′), Kolgjeraj (84′).
U 6. kolu koje se igra u nedjelju Neretva ide na gostovanje u Lepoglava.
Gostovanje u Marvincima kod Sloge u 10. kolu 3. HNL Jug za Neretvu i njezina novog trenera Igora Remetića bilo je od iznimne važnosti. Utakmica je završila bez golova, a najdramatičnije po obje momčadi bilo je u sudačkoj nadoknadi.
U prvom poluvremenu obje su ekipe igrale dosta rezervirano, lopta je uglavnom kružila po na sredini terena i nije bilo nekih velikih prilika za gol.
U drugom poluvremenu Sloga je bila konkretnija. Zadnjih 20-tak minuta susreta Neretva se povukla, a domaćin je stvarao pritisak prema Neretvinoj zadnjoj liniji. Najveću priliku Marvinčani su propustili u 92. minuti. Nakon ubačaja iz kornera igrač Sloge se našao sam na petercu i njegov udarac glavom odlično je obranio vratar Brkić kojega možemo smatrati junakom utakmice.
Već u sljedećem napadu stvorila se gužva u šesnaestercu Sloge, odbijena lopta je došla do Adela Ajkunića na 6-7 metara od gola. Njegov udarac bi završio u golu da ga nije efektno blokirao domaći igrač.
Neretva je i dalje na začelju tablice, samo bod više ima Neretvanac koji je danas u Zadru izgubio 2:1. Jučer je Jadran u Pločama pobijedio Uraniju 3:0, golove su postigli dvaput Kalafatić i jednom Primorac.
U 11. kolu Iza Vage dolazi BŠK Zmaj koji je danas izgubio na svom terenu od sinjskoga Junaka 2:3. Utakmica će igrati u subotu s početkom u 14 sati.
Jučer i danas u Hotelu Narona i na drugim lokacijama u gradu održana je 20. likovna kolonija umjetnika s područja naše Županije. Sudjelovalo je 20 umjetnika koji su napravili 40 umjetničkih djela
Organizator likovne kolonije je zajednica Kulturno umjetničkih udruga Dubrovačko neretvanske županije (KUU DNŽ), a nositelj aktivnosti je Udruga likovnih amatera Dubrovnika. Ova likovna kolonija postoji koliko KUU naše Županije koja je osnovana 16. prosinca 1999.
Aktivnost zajednice i ovu likovnu manifestaciju financijski podupire DNŽ, a glavni sponzor je bio Hotel Narona, odnosno Rajka i Milko Bulum, u čijem prostoru su likovnjaci stvarali.
Likovna djela nastala tijekom ove kolonije bit će izložena u Metković u programu Prosinačkih svečanosti, a potom i u Dubrovniku.
Hrvatska udruga medicinskih sestara organizirala je danas na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću javnozdravstvenu akciju za građane Nursing now koja se na međunarodnoj razini provodi već tri godine, a u Hrvatskoj od ovoga ljeta.
Cilj akcije je ukazati na važnost preventivnih pregleda, ali i predstaviti posao medicinskih sestara o kojima uvelike ovisi naš zdravstveni sustav i čiji rad nije uvijek dovoljno vrednovan.
Predsjednica udruge Tanja Lupieri je napomenula da im je cilj potaknuti građane da više sudjeluju u nacionalnim preventivnim programima (rano otkrivanje karcinoma raka dojke, grlića vrata maternice i debelog crijeva).
Akciji u Metkoviću odazvalo se 62 ljudi svih dobi koji su pohvalili akciju i pozvali naše medicinske sestre da im ponovno dođu. Najviše su tražili razgovor, jihovu ljubaznosti ponovno mandarina naviješ su tražili razgovor
U sklopu akcije građanima bi se ponudilo:
– mjerenje krvnog tlaka
– mjerenje šećera u krvi
– mjerenje tjelesne težine, visine i BMI-a, opseg struka i bokova
– screening stopala
– screening vidne oštrine na daljinu i blizinu
– savjetovanje o dojenju
– samopregled dojke
– savjetovanje o nacionalnim preventivnim pregledima
– savjetovanje o zdravom načinu života
Sve te aktivnosti u sklopu su kampanje Nursing now Croatia.
Danas je pod šatorom Restorana Lopoč okupilo 19 ekipa s jednim ciljem: skuhati toć koji će po nepcima žirija 5. Toćijade u Momićima biti proglašen najukusnijim. Uspjelo je to ekipi koja za sebe kaže da su Debitanti. Njima je desetoročlani žiri dodijelio 92 boda, tek dva boda manje drugopasiranom Metkovskom amaterskom društvu i 83 boda trećeplasiranoj ekipi ‘Allo, ‘Allo 193.
Nagradu za najljepši stol dobila je Metkovska pjaca, najveselijom je proglašena Plava kamenica Vid Mesnica Begić. Jedina ženska ekipa UL Metkovke nagrađena je za najljepšu dekoraciju.
Gastronomsko-zabavnu manifestaciju Toćijada u Momićima organizirala je KUU Škrapa.
Tina Šiljeg iz mjesta Isklisi kod Novih Sela blizu Metkovića moli sve dobre ljude za pomoć u potrazi za magarcem Pukijem i kobilom Etnom.
– Sinoć se nisu vratili kući, prošlo je 24 sata. Molimo za pomoć sve ljude doline Neretve, ali i zapadne Hercegovine i vrgorca, i sve ljubitelje životinja da se uključe u potragu. K’o ozebli sunce čekaju ih tri curice Naomi, Kim i Laura, koje su pretužne zbog njihova nestanka. – ističe Šiljeg.
Pretpostavka je da su životinje možda bile prestrašene nenajavljenim prolaznicima (vukovima, psima, migrantima ili nekim drugim). – Pomozite nam da našu sretnu dvojku vratimo kući. Djevojčice su pretužne bez njih i čekaju ih! – poručuje Šiljeg, dodajući kako su obje životinje čipirane.
Sve informacije o Pukiju i Etni mogu se dojaviti na broj mobitela 098/1984957 (Ivan Matičević).
Grad Metković poziva zainteresirane građane s područja doline Neretve na prijavu za stručno osposobljavanje za voditelja agroturističkog gospodarstva u trajanju u trajanju od tri mjeseca.
Trajanje programa je 180 sati od čega 97 sati teoretske nastave i 83 sata vježbi na agroturističkom gospodarstvu za obavljanje turističke djelatnosti. Broj sudionika ovoga osposobljavanja je ograničen na 20 polaznika.
Više o ovome možete saznati na sljedećoj poveznici:
U nedjelju 27. listopada, u 10.30 sati, u crkvi sv. Nikole u Metkoviću splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić zaredit će za đakone osmoricu bogoslova, među njima su i dva Metkovca Slavka Volarevića i fra Ivu Rastočića.
Na taj način će se obilježiti i 50. obljetnica osnutka Župe sv. Nikole biskupa u Metkoviću. Na naslov Splitsko-makareske nadbiskupije za đakone bit će zaređeni: Ivan Odrljin (župa Presvetog Srca Isusova – Košute), Mirko Šakić (župa Gospe u Siti – Strožanac), Nikola Šakić (župa Gospe od Pojišana – Split) i Slavko Volarević (župa sv. Nikole – Metković), a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Slaven Čeko (župa Svih Svetih – Livno), fra Filip Čogelja (župa sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari), fra Ivo Rastočić (župa sv. Ilije proroka – Metković) i fra Željko Štrbac (župa BDM Žalosne – Zagreb).
U velikom intervjuu za Telegram prisjeća se Kominjanin Marin Medak svojih početaka, vizije o biznisu koju je imao godinama prije nego je otvorio danas čuveni RougeMarin, promašaja koji su ga gotovo slomili, ozbiljnih uspjeha koji su uslijedili i suradnji s Mastercardom čijim korisnicima nudi niz pogodnosti u svojim lokalima. Snima Sandro Lendler.
Terasa RougeMarina u vrijeme ručka ozbiljno je popunjena, iz pravca kuhinje šire se ugodni mirisi. Iz restorana u ispeglanoj i besprijekorno čistoj kuharskoj opravi izlazi chef i vlasnik, Marin Medak. Baca pogled na popunjene stolove, brzinski provjeravajući je li sve u redu, i govori da pod hitno treba kavu jer je od pet ujutro na nogama. I to mu je, kaže rutina. “Svaki dan se dižem u to doba i budem ovdje od sedam ujutro do šest navečer. Događa se, srećom rijetko, da ostanem i do jedan iza ponoći”, govori čovjek koji je u zadnjih devet godina popularizirao street food i definitivno pridonio procvatu zagrebačke gastronomske scene.
Osim restorana RougeMarin, smještenog u prostorima bivše Tvornice električnih žarulja, ovaj chef i već ozbiljan poduzetnik ima dobro uhodani catering, a pokrenuo je i tri uspješna bistroa u centru grada. RougeMarin city, Bagel & Lobster bar i nedavno otvoreni BABA by RougeMarin u kojem poslužuje spoj street fooda i naše tradicionalne kuhinje.
U selu na Ušću Neretve živio je do osamnaeste godine
Do svoje osamnaeste godine proveo je u selu Desne na ušću Neretve, a već kao klinac susreo se s kuhinjama u restoranima jer se njegov pokojni otac Stipan bavio ugostiteljstvom. U selu su, kaže, radili sve sami, od uzgoja stoke do proizvodnje hrane. “Doslovce smo išli u dućan jedanput mjesečno po šećer, sol, kavu i eventualno suncokretovo ulje. Dakle, pekli smo svoj kruh, imali smo svoje svinje, kokoši, krave, ovce i zečeve, a uzgajali smo i povrće. Sjećam se da je baka od svinjske masti radila i sapun. Sve je bilo prirodno i jako puno se kuhalo na svinjskoj masti i maslinovom ulju. Imamo i danas maslinike”, prisjeća se Medak i dodaje kako je tradicionalni uzgoj na selu prenaporan, pa su ljudi od toga odustali jer je hrana postala svima dostupna . “Ništa nije toliko pojeftinilo u posljednjih 150 godina kao hrana, ali kvaliteta je užasna i to će se s vremenom sigurno promijeniti”, mišljenja je Medak.
Na ljeto prije četvrtog razreda osnovne škole odlučio je da će postati kuhar. Tata Stipan tog je ljeta vodio hotel u Bristu, a Marin je pomagao u kuhinji. Svakog dana je iznosio teške vreće smeća. “Chef kuhinje me tada pitao: ‘Znaš li kako se postaje kuhar? i odmah mi je i odgovorio: Tako što nosiš smeće’. I ja sam čitavo ljeto vukao smeće, iako je ta vreća bila tri puta teža od mene, a tek pred kraj sezone počeo sam čistiti luk”. Najviše ga je, kaže, intrigirala pljeskavica sa sirom. “To mi je tada bio vrhunac, nije mi bilo jasno otkud sir u pljeskavici, kako? I onda me tata odveo u kuhinju, napravio je dvije tanke pljeskavice, stavio komad sira unutra i stisnuo rubove..“, govori Medak i prisjeća se kako je već u sedmom osnovne s prijateljem nakon nogometa doma radio kolače. “Ispekli bismo protvan kremšnita i sami ga pojeli dok se još nisu ni ohladile”.
Nakon kuharske škole koju je završio u Pločama, odlazi u Zagreb na specijalizaciju gdje susreće pokojnog chefa Silvija Belužića koji ga uzima pod svoje i zapošljava u Cateringu Majetić. Nakon toga radi u nekoliko kuhinja i postaje zamjenik chefa u restoranu Le Meridien Lav u Splitu nakon čega, u svojoj dvadeset i petoj godini, dobiva odličnu financijsku ponudu da presloži Daily fresh koji je tada krenuo nizbrdo. Kroz rekonstrukcije, napravio im je, kaže, gotovo 600 tisuća kuna uštede na godišnjoj razini. No, vlasnici nisu htjeli dalje investirati i odlučili su zatvoriti. S njima je dogovorio da mu zaostale plaće isplate u ugostiteljskoj opremi i tako je krenuo s pečenjem burgera u maloj Porti.
Cijeli intervju možete pročitati na portalu Telegram.