Mladi metkovski automobilist Toni Bebić sudjelovao je danas u Makarskoj na svečanom proglašenju i dodjeli nagrada Hrvatskog auto i karting saveza za natjecateljsku Regiju jug u protekloj sezoni.
Toni je prošle godine nastupio u tri različite discipline i pri tome osvojio pregršt trofeja:
autoslalom- juniorski viceprvak Dalmacije
ocjensko-spretnosne vožnje- 3. mjesto Regije Jug u kategoriji juniori
kronometar- 3. mjesto klasa ll Regije Jug
kronometar – juniorski viceprvak Dalmacije
Ovo je odličan uspjeh za mladog Metkovca i njegov matični klub AMK Racing Team iz Ploča. Tijekom protekle sezone Toni je u nastupima kombinirao svoja dva natjecateljska vozila Yugo 1.6 i BMW E30 što je ovisilo o stazama. Vremena za odmor i nema baš previše jer su pripreme za novu sezonu već počele, a već u ožujku vozi nagrada grada Zadra.
– Usprkos mnogim tehničkim problemima, ipak, sam uspio ostvariti poprilično dobar rezultat. Od ove godine više nisam junior, nastupat ću u seniorskoj konkurenciji i na brdskim trkama. Zahvaljujem se svojim malobrojnim sponzorima koji su me podržavali i bez kojih bih se teško mogao baviti ovim sportom – rekao je za naš portal mladi automobilski as iz Metkovića, Toni Bebić.
U opuzenskoj crkvi sv. Stjepana danas su Marija i Ante Bjeliš proslavili dijamantni pir, 60. godina zajedničkog života, uz broju obitelj. Misu je predvodio župnik don Jure Bjeliš uz susavlje don Ante Antunovića, a sve to je fotoaparatom zabilježio Ivo Ožić.
Kako doznaje Index, jučer nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao je autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojega je krenula epidemija koronavirusa.
Oni su na tlo Europe doputovali avionom i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma. Nitko nije imao simptome bolesti.
Na Bregani su zaustavljeni te su dobili upute što moraju činiti ako primijete simptome.
Kako doznaje portal PločeOnline, autobus s kineskim turistima je danas oko podneva na putu za Dubrovnik prošao graničnu kontrolu u Kleku-Zaton Doli uz posebnu provjeru epidemiološke službe. Prije toga su posjetili Zadar, a nakon Hrvatske namjeravaju svoje putovanje nastaviti u BiH.
Ova grupa kineska turista jučer je kratko posjetila i NP Plitvička jezera, doznaje Jutarnji list:
– Stigli su oko 14 sati i zadržali se ovdje dosta kratko, ispod sat vremena, što je i česta pojava s grupama na proputovanju jer one obično imaju jako nabijen tempo kako bi u što kraćem vremenu što više toga obišli. Nisu koristili naše ugostiteljske niti druge usluge, a sve skupa je u autobusu bilo 29 posjetitelja, rekao je ravnatelj Tomislav Kovačević.
– Riječ je o grupi turista koja je u Milano sletjela 22. siječnja i jučer su ušli u Hrvatsku. Osim na aerodromu pregledani su i na graničnom prijelazu s Hrvatskom i nije bilo nikakvih znakova bolesti. Također, vozač autobusa, inače naš državljanin, u kontaktu je s dežurnim epidemiologom Zavoda – kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodaje da je vozač ozbiljno shvatio situaciju. Inače, nitko od putnika nije bio u kontaktu sa zaraženim osobama.
Sinoć je u Domu kulture u Kominu održana tradicionalna zabava NK Gusar, odnosno 55. po redu Plava noć.
Za vrhunsku zabavu uz posebne svjetlosne efekte pobrinula se splitska grupa Neron, a održala se i neizostavna tombola uz posebne nagrade. Iza ponoći atmosferu su podgrijavala braća Ćelić, a zabavu je posjetio i pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.
1 of 6
Kako je to bilo sinoć u Kominu, možete vidjeti u velikoj fotogaleriji Kominjanina Jure Zovke.
Nakon Zagreba i Duge Rese, putujuća MCA radionica Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija stigla je u petak nadomak Metkovića u Hotel Restaurant Villa Neretva. Radi se o izdvojenom dijelu Mediterranean Culinary Arts (MCA) programa pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma koji objedinjuje aktualne kulinarske trendove Mediterana s tradicionalnom kuhinjom za ugostitelje i kuhare te F&B menadžere, a vodi ga chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.
Na edukaciji okupili su se chefovi i ugostitelji doline Neretve, Pelješca i Korčule. Bilo ih je iz Slanog, Dubrovnika, Cavtata, te iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Teme su bile filetiranje bijele ribe francuskim i skandinavskim tehnikama, mariniranje brancina za carpaccio agrumima Neretve (limun, naranča i mandarina) te izrada čipsa od kože te ribe. Od fileta brancina napravljeno je glavno jelo u krosti od dalmatinskih začina, a pravio se i rižot sa šafranom i kozicama u temeljcu od ostataka tih rakova i bijele ribe, talijanski tanki kruh focaccia te starinska slastica rožata koja je od doba Mletaka na trpezama u Dalmaciji. Pokazao je Bremec i kako organizirati radno mjesto u kuhinji te dekorirati tanjur po Haute Cuisine standardu; onom koji objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju.
Domaćini su bili obitelj Jerković koja je Villu Neretvu pretvorila u međunarodno prepoznatljivu destinaciju, ne samo radi dobre domaće hrane, nego jer su iznimni domaćini koji gostima nude i poseban doživljaj foto safarijima i izletima rukavcima i kanalima Neretve.
“Ova radionica okupila je 30-ak, uglavnom mladih ljudi, koji su stigli sa svih strana regije, što pokazuje da su gladni znanja, žele upoznati nove trendove, vještine, načine i tehnike pripreme. Svakako, moramo pohvaliti Ministarstvo turizma što je se odlučilo podržati ovaj program, prepoznavši potrebe ugostitelja za poboljšanjem gastro ponude Hrvatske. Mi imamo kvalitetne namirnice i odlične temelje u tradicionalnoj gastronomiji, ali treba nam novih znanja koja se nude na ovakvim edukacijama, a poznato je da je ŠKMER udruga koja svojim aktivnostima vodi ka boljitku i kvaliteti, ne samo gastro scene Dalmacije nego i cijele Hrvatske. Istovremeno, žalosno je da je bilo najmanje ugostitelja s područja Neretve. Možda imaju previše znanja” – kazao je Pave Jerković, vlasnik Ville Neretve.
Bremec je i ovaj put demonstrirao jedinstveno umijeće organizacije rada te vrhunske tehnike s ribom. Otkrio je svoje kuharske tajne, odgovarao na bojna pitanja, a puna tri sata sudionici su pratili i zapisivali nove ideje za primjenu u svojim restoranima.
Dodajmo, cjeloviti Mediterranean Culinary Arts program iz kojeg je izdvojena ova radionica, upravo se održava u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji u Splitu. Osim Bremeca, vode ga Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, specijalist za bezglutenske jelovnike Martin Grubiša, najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić te gostujući predavači. Također, kao dio ovog projekta početkom veljače kreće u ŠKMER-u Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse, prva suradnja s pariškim Ducasse Education centrom. Tom prigodom će francuski vrhunski chef i edukator Mark Guillain-Williams domaće profesionalne kuhare educirati o konceptima i metodologiji rada restorana s tri Michelinove zvjezdice Alaina Ducassea, jednog od najvećih kuhara današnjice.
Za dva tjedna u Vidu će se održavati novo izdanje Čamberice, biciklističke utrke XCP Stipe Čamber koja se boduje za prvenstvo Dalmacije (XC Zimska liga Dalmacije). Bit će to 9. veljače 2020 (nedjelja).
Članovi BK Metković koji su organizatori ove utrke, te BK Relaks i BK LJubuški jučer su čistili stazu na dionici poznatoj kao Mrtvački put. Kažu da je ova dionica duša ove utrke i da od nje ne odustaju… Riječ je o uskoj stazi kojom su se nekada preminuli mještani Dragovije na rukama prenosili do groblja u Vidu.
Sinoć je u Gimnazijskoj dvorani odigrana prijateljska utakmica između Metković Mehanike i kaštelanske Ribole u kojoj je domaćin slavio 29:26.
Bila je to još jedna u nizu pripremnih utakmica prije nastavka proljetnog dijela sezone. Metkovci su bili uvjerljiviji tijekom cijele utakmice, na odmor se otišlo pri rezultatu 15:11.
U utorak, 28. siječnja, Mehanika će odigrati još jednu prijateljsku utakmicu. U Metković će doći crnogorski Lovćen. Igrat će se u Gimnazijskoj dvorani s početkom u 19 sati.
Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu tri proizvoda: Knoppers pločice s lješnjakom 8 kom, 200 g Knoppers pločice s lješnjakom 5 kom, 200 g i Knoppers pločice s lješnjakom 1 kom, 40 g.
Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda sljedećih EAN brojeva: 40144177, 40144450, 4014400920444, 4014400929065, 4014400471373, 4014400471373 te datuma najbolje upotrijebiti do: 09.03.2020., 16.03.2020., 20.04.2020., 27.04.2020. zbog ne označenog sastojka kikirikija u proizvodu.
Proizvod na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Müller trgovina Zagreb d.o.o.
S obzirom da proizvod sadrži alergen, kikiriki proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na kikiriki, dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja.
Škole u kojima su najbolje ocjene iz državnih matura dolaze iz manjih županija i gradova, a učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija najbolji su u sva tri obavezna predmeta, sažetak je rezultata analize uspješnosti naših maturanata na državnoj maturi 2018. koju prenosi 24sata.
Hrvatski učenici u srednju školu dolaze s puno boljim ocjenama nego što ih zadrže do mature, pokazuju podaci o uspjehu učenika u gimnazijama te na državnoj maturi, koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Osim toga, dosta se razlikuju i ocjene zaključene na kraju 4. razreda, te one na državnoj maturi, pokazuju detaljne tablice u Školskom e-Rudniku.
Tako je od maturanata koji su 2018. polagali državnu maturu, njih 21,78% imalo zaključenu peticu iz matematike, no istu ocjenu na državnoj maturi, A razini, dobilo ih je tek 9,59%. Na B razini, peticu iz matematike dobilo je 17,62 posto.
I dok je dvojku na A razini dobilo 30,47 posto učenika, na B razini ih je dvostruko manje, 15,22%. Na B razini, matematiku je trojku i četvorku dobilo oko 66% učenika, dok je na A razini oko 70% učenika dobilo dvojku i trojku.
U hrvatskom jeziku je bila još veća razlika u ocjenama: Odličan iz hrvatskog je na kraju 4. razreda imalo 32,28% učenika, no istu ocjenu na državnoj maturi na A razini postiglo je tek 7,81%, a na B razini još manje – 6,03% učenika.
Inače, na državnoj maturi 2018. najbolji su bili učenici Međimurske županije, a slijede iz Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska, te Splitsko-dalmatinska županija. Najlošija je Ličko-senjska županija. Sličan poredak se zadržava i u prethodnim godinama.
Kako je istaknula, najmanja odstupanja ocjena na maturi i na kraju školske godine pokazuju da su učenici dobro pripremljeni za maturu, bez obzira na konačnu ocjenu. A ta najmanja odstupanja 2018. imale su uz najjače zagrebačke gimnazije, primjerice, i Srednja škola Obrovac, Gimnazija Metković, Gimnazija Beli Manastir, Srednja škola Novska…
Gimnazija Metković, šk. god. 2017./18.:
Hrvatski jezik (105 učenika) – prosjek ocjena na kraju školske godine 3,50, a na državnoj maturi 3,57
Matematika (48 učenika) – prosjek ocjena na kraju školske godine 3,52, a na državnoj maturi 3,40
Engleski jezik (104 učenika) – prosjek ocjena na kraju školske godine 3,76, a na državnoj maturi 3,88.
Engleski jezik je specifičan po tome što 2018. na A razini čak 30,96% učenika dobilo odličan, a da je taj predmet među hrvatskim učenicima definitivno najjači, pokazuje i usporedba prosječnih ocjena po godinama. Od 2013. do 2018. prosječna zaključena ocjena na kraju 4. razreda raste od 3.90 do 4.10.
Ne uči se isto gradivo koje se polaže
A ta usporedba pokazuje i kako su ocjene iz hrvatskog jezika na državnoj maturi bez izuzetka niže od prosjeka, ali nema drastičnijih padova u rezultatima. Za razliku od toga, državna matura iz matematike među generacijama ima vrlo velike razlike. Tako su maturanti 2016. na B razini imali ocjenu 3.72, dok je već iduća generacija imala ocjenu 3.19.
– Kad postoje velika odstupanja, razlog može biti to što se na nastavi ne obrađuje isto gradivo kao što se polaže na maturi – kazala je Divjak, ističući kao problematičnu baš matematiku. To bi se trebalo promijeniti novom maturom 2022., koja će morati biti složena u skladu s usvojenim kurikulima po kojima se od ove godine radi, ali i intenzivnijim edukacijama baš za nastavnike matematike.
Zanimljivosti:
132 učenika na maturi 2018. dobilo je peticu iz sva tri predmeta A razine
417 učenika četvrti je razred završilo s peticom iz nekog od tri obavezna predmeta, no na maturi A razine dobili su dvojku
25 učenika je sa zaključenom peticom iz istog predmeta dobilo jedinicu na A razini
Nogometaši Zrinjskog prvi su finalisti jubilarnog 30. Memorijalnog turnira Andrija Anković koji je danas započeo u Gabeli. Mostarci su svladali Neretvu 2:0.
Premda je bilo jasno da je Zrinjski nadmoćan, oba gola su pala u drugom poluvremenu i to zahvaljujući dobroj obrani Metkovaca u prvom dijelu utakmice. U 53. minuti je precizan iz udaljenosti bio Ivan Čurjurić, a drugo gol je postigao Čoko u 82. minuti.
Tko će biti drugi finalist znat ćemo nakon završetka druge današnje utakmice između domaćina GOŠK-a i Sutjeske. Neretva će sutra u 13 sati igrati za treće mjesto.